h

PvdA en GroenLinks laten ID'ers in de kou staan

30 oktober 2008

PvdA en GroenLinks laten ID'ers in de kou staan

De collegepartijen PvdA en GroenLinks negeren een oproep van honderden mensen met een ID-baan die graag aan het werk willen blijven. Een voorstel van de SP om ontslagen te voorkomen kon niet op steun van deze partijen rekenen. Zij gaven enkel aan dat de werkgevers meer hun best moeten doen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Mensen die nu nuttig werk doen, worden binnenkort bedankt voor bewezen diensten en de werkloosheid ingejaagd. Dit college bewijst wederom niet sociaal en 'links' te zijn."

Vandaag was de actualiteit in de gemeenteraad waarin de SP vroeg om uitstel van de regeling die vanaf 1 januari 2009 vele ID'ers hun baan gaat kosten. De vakbond Abvakabo en SP hielden van te voren een demonstratieve bijeenkomst bij de ingang van het stadhuis.

Demonstratie ID'ers)
Demonstrerende ID'ers in de Stopera

ID-werknemers en hun collega's lieten daar luid en duidelijk horen wat ze van deze plannen vinden. Mensen die al jarenlang hun gewaardeerde werk doen voor buurthuis, kinderboerderij, filmhuis etc. moeten nu naar een andere werkgever of bij sociale werkvoorziening Pantar in de plantenkas. De SP vroeg om uitstel van deze regeling totdat duidelijk is hoeveel mensen een ontslag boven het hoofd hangt en wat dit betekent voor de voorzieningen in de buurt. Wethouder Ossel gaf toe dat er nog veel onduidelijk was en uitgezocht moest worden, maar wilde niet verder gaan dan 2 weken uitstel.

Van der Pligt: "Het college zegt zich druk te maken over de groeiende tweedeling en de toegenomen armoede. Daar heeft ze dan vandaag weinig van laten zien. Wethouder Asscher zei bij de algemene beschouwingen dat de toekomstkans van mensen zonder startkwalificatie een enkele reis richting de bijstandsbakken van de Dienst Werk en Inkomen inhield. Een gedurfde uitspraak als je bedenkt dat er straks als gevolg van de afbouw van de regeling voor ID-banen door de gemeente heel veel ID'ers die laag opgeleid zijn of boven de 50 inderdaad die enkele reis zullen gaan maken." De SP zal volharden in haar verzet tegen het dumpen van ID'ers.

U bent hier