h

Nomadenkamp als protest tegen bezuinigingen AWBZ

6 december 2008

Nomadenkamp als protest tegen bezuinigingen AWBZ

Scholieren uit het speciaal onderwijs zullen samen met de SP maandag op het Museumplein in Amsterdam een nomadenkamp bouwen. Zij protesteren hiermee tegen de bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) waardoor veel zorgbehoevenden noodzakelijke hulp moeten missen. De SP vreest dat bijvoorbeeld licht verstandelijk gehandicapten die nu nog begeleid zelfstandig wonen op straat zullen belanden.

PvdA-staatssecretaris Bussemaker gaat de komende periode 800 miljoen euro bezuinigen op de AWBZ. Gemeenten en provincies moeten deze hulp gaan uitvoeren, maar luiden de noodklok omdat ze daar niet op voorbereid zijn. Bovendien ontbreekt het hen aan financiëe middelen om de mensen de zorg te kunnen bieden die nodig is.

Maureen van der Pligt)

Het Amsterdams SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt is werkzaam in het speciaal onderwijs en vreest dat de bezuinigingen grote gevolgen zullen hebben. "Niet alleen de begeleiding bij het zelfstandig wonen verdwijnt, maar ook de begeleiding van gezinnen met een kind met een gedragsstoornis en de begeleiding van vrouwen in de vrouwenopvang. Verder verliezen scholen de extra ondersteuning voor kinderen met een complexe hulpvraag en is psychosociale hulp voor jongeren niet langer gewaarborgd. Deze bezuiniging is onverantwoord en moet dan ook voorkomen worden."

De jongeren die straks gedupeerd worden, bouwen maandagmiddag 8 december een nomadenkamp waarin zij hun eigen voorzieningen creren, in de vorm van meerdere tenten en hutjes. Vanaf 13.45 uur zullen verschillende mensen die betrokken zijn bij de AWBZ-hulpverlening vertellen wat de bezuinigingen inhouden en wat de consequenties zijn. Tot slot zal rond 14.00 uur SP-Kamerlid Marianne Langkamp de demonstranten toespreken.

U bent hier