h

College weigert keuze te maken over stadsdeelstelsel

19 februari 2009

College weigert keuze te maken over stadsdeelstelsel

SP-raadslid Laurens Ivens vindt het teleurstellend dat het Amsterdamse college van B&W geen duidelijke keuze durft te maken in de discussie over de toekomst van de stadsdelen. "Heel politiek Amsterdam heeft een standpunt ingenomen over het stadsdeelstelsel, maar het college lijkt er slechts op uit zo min mogelijk stadsdeelbestuurders tegen zich in het harnas te jagen."

Laurens Ivens)

Het college kwam woensdag met een eerste reactie op het rapport van de commissie Mertens, die onderzoek deed naar een mogelijke hervorming van het bestuurlijk stelsel. Een erg magere reactie, vindt Ivens. "Het college geeft totaal niet aan hoe de inspraak van burgers moet worden geregeld in de stadsdelen en hoe zij het stadsdeelbestuur efficinter denkt te maken. Het college voert de regie in de stad en zou dus leiding moeten nemen in dit dossier, maar houdt zich ontzettend op de vlakte."

Uit vrijwel elk onderzoek blijkt weer dat de Amsterdammers af willen van de stadsdelen. Ze willen een gemeentelijk loket in de wijk houden, maar hebben geen behoefte aan een aparte bestuurlijke laag. De Amsterdamse politiek lijkt echter nog niet toe te zijn aan deze vermindering van de bestuurlijke drukte en lijkt zich meer te richten op het verminderen van het aantal stadsdelen.

Ivens: "Een vermindering kan natuurlijk een goede stap in de richting van opheffing van de stadsdelen zijn. Maar dan moet wel duidelijk worden waar die stadsdelen nog zeggenschap over houden. Durft de gemeente het aan om de zeggenschap te grijpen over het Wallenproject, de WMO en het leerlingenvervoer? Of creren we minder maar juist krachtiger stadsdelen, waardoor de verschillen tussen de stadsdelen alleen maar groter worden? Op die vragen moeten we wel antwoord krijgen van het college voor we een besluit nemen."

Voor de SP is vooral van belang dat Amsterdammers serieus genomen gaan worden. Ivens: "De stadsdelen staan erg ver van de mensen af. Veel inwoners kennen de stadsdeelbestuurders niet en bovendien zijn de stadsdelen nu al te groot om echt de buurten te vertegenwoordigen. Als de stadsdelen nog groter worden, moet er echt werk gemaakt worden van buurtinspraak. We willen niet met een aantal machtige en geldverslindende stadsdelen opgezadeld worden die nog verder van de bevolking afstaan dan de huidige stadsdelen."

Vrijdag 27 februari komt de Rotterdamse SP-fractievoorzitter Theo Coskun naar het Amsterdamse politiek caf om te vertellen over de Rotterdamse ervaringen met de stadsdelen.
Op 7 mei vergadert de gemeenteraad over de toekomst van het stadsdeelstelsel.

U bent hier