h

Hoge kosten inburgering

5 februari 2009

Hoge kosten inburgering

Hoge kosten inburgering

Schriftelijke vragen van raadslid Maureen van der Pligt over kosten inburgering.

Uit een onderzoek van het televisieprogramma NOVA, uitgezonden op 29 januari 2008, blijkt dat de kosten voor de inburgering van Amsterdammers veel hoger liggen dan in andere gemeentes. Het rijk stelt 6000 beschikbaar per inburgeraar. In Haarlem weten ze de kosten laag te houden, 5000, in Amsterdam kost een inburgeringstraject echter 12.000. Het lijkt er op dat in deze stad veel geld verdwijnt in de bureaucratie. In de uitzending van NOVA zei wethouder Asscher dat hij dit zonde vindt en het beter wil gaan doen.

Vragen.

1. Kan het college bevestigen dat de inburgering 12.000 per persoon kost in Amsterdam, zoals blijkt uit het onderzoek van NOVA?

2. Heeft het college een verklaring voor het feit dat de kosten in Amsterdam veel hoger liggen dan in andere gemeenten? Is het college van plan dit te onderzoeken?

3. Hoe wordt op dit moment de extra 6000 bovenop het budget vanuit het rijk gefinancierd en is hier rekening mee gehouden in de begroting?

4. Wethouder Asscher gaf tijdens de uitzending aan dat hij het zonde vindt als er zoveel geld verdwijnt in de bureaucratie. Hoe gaat het college dit in de toekomst voorkomen?

5. Is het college het met de fractie van de SP eens dat er teveel aanbieders van inburgeringcursussen zijn op dit moment?

30-1-2009, Maureen van der Pligt.

U bent hier