h

Ontvluchten van kleurrijke lycea

5 februari 2009

Ontvluchten van kleurrijke lycea

Ontvluchten van kleurrijke lycea

Schriftelijke vragen van Maureen van der Pligt over het ontvluchten van kleurrijke lycea door ouders.

In Het Parool van 29 januari 2009 stond een noodkreet van twee Amsterdamse schooldirecteuren van zogeheten kleurrijke lycea die een vlucht van ouders en leerlingen naar de scholen binnen de ring melden. Hierdoor dreigen deze twee kleurrijke lycea hun vwo- en gymnasiumafdeling te verliezen.

Mede gezien in het licht van het jaarlijks terugkerende debat over uitbreiding van gymnasium-plekken stelt de SP de volgende schriftelijke vragen:

1. Is het college bekend met het probleem dat de beide schooldirecteuren in het artikel "ouders ontvluchten zwarte lycea" aankaarten?

2. Deelt het college de mening dat de groeiende segregatie tussen "zwarte" en "witte" scholen voor voortgezet onderwijs een ongewenst verschijnsel is en de tweedeling in onze stad groter maakt?

3. Is het college bereid, zich in te spannen voor het behoud van de gymnasia-afdelingen van het Comenius-lyceum en het Hervormd Lyceum West? Zo ja, kan het college mij hiervan op de hoogte houden? Zo nee, hoe voorkomt het college een tweedeling tussen wijken met gymnasia en wijken zonder?

4. Is het college het met de fractie van de SP eens dat een uitbreiding van gymnasia in Centrum en Oud-Zuid niet ten koste mag gaan van bestaande gymnasia op de zogeheten kleurrijke lycea?

5. Deelt het college de mening dat de bestrijding van segregatie in het onderwijs integraal moet worden bezien en dus niet beperkt moet worden tot alleen het basisonderwijs, maar ook tot het voortgezet onderwijs?

6. Kan het college aangeven wanneer het met een preadvies op de notitie van de SP, getiteld: "de gelukkige school; het voortgezet onderwijs" komt zodat de fractie van de SP de segregatie in het voortgezet onderwijs breed kan bespreken?

30-1-2009, Maureen van der Pligt.

U bent hier