h

Tien oplossingen voor inburgeringchaos

13 februari 2009

Tien oplossingen voor inburgeringchaos

De SP komt met tien voorstellen om de inburgeringchaos in Amsterdam op te lossen. De gemeente moet hiervoor de centrale regie grijpen over het gehele inburgeringtraject en dit dient veel beter afgestemd te worden op de cursisten. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Alleen met ingrijpende maatregelen kunnen we snel de inburgeringchaos aanpakken. De gemeente moet daarbij de verantwoordelijkheid weer gaan dragen voor het hele inburgeringtraject."

Maureen van der Pligt)

De inburgering van nieuwkomers kent grote problemen in Amsterdam. Zo zijn er extreem hoge kosten en de organisatie van de cursussen loopt ook niet goed. Van der Pligt: "Het SP-plan stelt de cursist weer centraal en vermindert de wildgroei aan cursusaanbieders en assessmentbureaus. Hierdoor zullen deze voorstellen juist leiden tot lagere kosten en een betere organisatie van de inburgering."

Volgens de SP ondervindt Amsterdam nog steeds de gevolgen van de vorige aanbesteding waarbij onder andere gekozen werd voor een veel te groot aantal aanbieders van cursussen. Van der Pligt: "Wij stellen de inburgeringschaos al meer dan een jaar aan de orde. Wethouder Asscher heeft aangekondigd maatregelen te nemen om de inburgering te verbeteren. Onze voorstellen zijn bedoeld om invulling te geven aan de voornemens van de wethouder."

De SP-voorstellen tegen de inburgeringschaos:

  • En gemeentelijke dienst verantwoordelijk voor het gehele traject.
  • En centraal inburgeringloket met een inburgeringsteunpunt in elk stadsdeel waar mensen zich kunnen aanmelden en dat voor de nodige voorziening moet zorgen.
  • Minder bureaucratie door de taalwijzers en assessmentbureaus eruit te halen.
  • Dicht bij huis dient de intake en de uitvoering van het traject plaats te vinden en indeling op niveau gebeurt bij de aanbieder door de docenten.
  • Alleen gekwalificeerd personeel (NT 2) met ervaring en kennis wordt ingezet met een CAO-loon. Inburgering hoort bij onderwijs en wordt gecontroleerd door de onderwijsinspectie.
  • Kwaliteit voorop bij aanbesteding van trajecten met minder aanbieders.
  • Maximaal twee weken tussen aanmelding en plaatsing.
  • Passende lestijden die aansluiten bij de schooltijden van kinderen en/of bij werktijden van cursisten.
  • Meer en betere gentegreerde trajecten waar tegelijkertijd met de taalverwerving een orintatie op de arbeidsmarkt kan plaatsvinden.
  • Voldoende kinderopvang voor cursisten, dicht in de buurt en maak daarbij gebruik van gastouderopvang indien nodig.

U bent hier