h

Overlast Diamantbuurt niet extreem

17 mei 2009

Overlast Diamantbuurt niet extreem

Wie de Diamantbuurt in Oud-Zuid bezoekt, zal merken dat je er niet voortdurend op je portemonnee hoeft te letten. Als de overheid gewoon haar taken uitvoert en bewoners betrekt bij hun buurt, kan er een einde komen aan de overlast.

Dit opinieartikel van SP-voorzitter in Oud-Zuid Tomas Wiewel verscheen op 16 mei in Het Parool

De Diamantbuurt in de Amsterdamse Pijp was deze week weer uitgebreid in het nieuws. De situatie met jongeren in de buurt zou volledig uit de hand lopen en politici op lokaal en zelfs landelijk niveau bieden tegen elkaar op met veroordelingen en voorstellen voor keiharde aanpak van het ‘gespuis’. Het afgelopen jaar is de SP veel in deze buurt geweest. We hebben deur aan deur met bewoners gepraat en ROOD, jongeren in de SP, heeft een voetbaltoernooi georganiseerd. Daarnaast zijn er wat kleine enqutes gehouden onder de jongeren.

Uit al die onderzoeken kwam naar voren dat de buurtbewoners tevreden zijn over hun omgeving. De enige klachten gaan over fietsenrekken en soms over blowende jongeren op straat. De jongeren zelf wilden graag een plek waar ze rustig kunnen zitten. Er werd wel gesproken van overlast, maar die was volgens zowel buurtbewoners als jongeren niet extreem. Een beeld wat precies overeen komt met de Veiligheidsindex van de politie Amsterdam-Amstelland. Zowel de objectieve als subjectieve cijfers zijn gunstig.

Er wonen in de Diamantbuurt jongeren die zich schuldig maken aan crimineel gedrag, dat uiteraard moet worden aangepakt. Maar dat moet niet harder of anders dan in andere buurten in Amsterdam of Nederland. Voorstellen om ‘Marokkaanse criminelen op te jagen’ hebben geen nut voor de rust in de Diamantbuurt. Sommige jongeren uit de Diamantbuurt zitten inderdaad in het stadium dat ze opgepakt en berecht moeten worden. Laat de politie hen dan ook gewoon oppakken – ongeacht de plek waar ze een strafbaar feit plegen – en niet omdat ze toevallig in de Diamantbuurt wonen. En laat het daar dan niet bij blijven, maar investeer in de nazorg van zo’n criminele jongere, zodat hij na zijn straf niet nog crimineler terugkeert in zijn buurt.

Wat helaas echter niet gezien wordt door veel partijen is dat criminaliteit iets anders is dan overlast. En dat je naast jongeren die overlast veroorzaken, veel jongeren hebt die geen last veroorzaken. Een goed toegeruste buurt, waar jongerenwerkers, scholen en jeugdzorg nauw samenwerken met ouders en bewoners, kan deze groep groter maken ten opzichte van de overlast veroorzakende jongeren. In het ideale geval zal de politie daar zelden nodig zijn. Maar daar zit het probleem: zoals vele buurten in Amsterdam is de Diamantbuurt tal van buurtvoorzieningen kwijt en kennen mensen elkaar niet meer. Bovendien jaagt de politie zo fanatiek op iedereen die er jonger uitziet dan 25, dat zelfs 12-jarige kinderen de agenten al als hun eerste vijand zien.

Voordat er weer nieuwe maatregelen worden getroffen in de Diamantbuurt, moet er eerst maar eens onderzocht worden waarom maatregelen wel of niet werken. Want nu wordt bij voorbaat al de schuld gelegd bij jongeren en hun ouders. Ik raad de gemeente aan vooral te praten met alle buurtbewoners en niet alleen met de politie en die paar bewoners die naar een informatieavond komen.

U bent hier