h

Houd zevende man op brandweerwagen

8 juli 2009

Houd zevende man op brandweerwagen

Er mag geen twijfel bestaan over de beschikbaarheid van een 'zevende man' op brandweerwagens bij calamiteiten in de Amsterdamse binnenstad. Dat zegt SP-fractievoorzitter Remine Alberts in reactie op berichten dat door geldproblemen bij de brandweer de zevende man, van essentieel belang bij de bestrijding van branden in het historisch centrum, soms ontbreekt. "De binnenstad is nog steeds niet volledig van beton, dus is die extra man nodig. Op de veiligheid van Amsterdammers en onze eeuwenoude panden bezuinig je niet", aldus Alberts.

Remine Alberts)

Het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland verkeert in financiëe problemen en moet miljoenen bezuinigen. Mede als gevolg daarvan is er een vacaturestop afgekondigd en mogen brandweerlieden niet meer overwerken, terwijl er juist een tekort aan personeel bestaat. De zevende man op de brandweerwagens in de binnenstad verdwijnt hierdoor nogal eens naar andere kazernes met capaciteitsproblemen. Alberts: "De korpsleiding zegt dat de veiligheid in de stad niet in het geding is, maar de brandweerlieden vrezen wel voor de veiligheid van henzelf en anderen. Die zevende man zit niet voor niks op de wagens in het centrum."

Volgens de korpsleiding zijn de kostenoverschrijdingen van de brandweer mede een gevolg van de laatste cao-afspraken. De SP vindt dat de korpsleiding en de gemeente die overschrijdingen daarom hadden moeten zien aankomen. Alberts: "Als je afspraken maakt, weet je of die financieel haalbaar zijn. Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat het dit niet heeft voorzien. Daar wil ik opheldering over van de burgemeester."

Zie ook het bericht op AT5.

U bent hier