h

Ontheffingen voor het gebruik van de IJtunnel

7 juli 2009

Ontheffingen voor het gebruik van de IJtunnel

Ontheffingen voor het gebruik van de IJtunnel

Schriftelijke vragen van Carlien Boelhouwer over ontheffingen voor het gebruik van de IJtunnel.

Inleiding

Op dit moment worden ontheffingen verleend voor het gebruik van de IJtunnel die de hele zomer lang voor verkeer gesloten is in verband met werkzaamheden. Politie, hulpdiensten, bussen en taxi's krijgen ontheffingen van de gemeente, verloskundigen echter niet. Volgens de gemeente is een verloskundige namelijk geen nooddienst. Gisteren, dinsdagmiddag is een verloskundige om die reden op weg naar een hoogzwangere vrouw in Noord, tegengehouden bij de IJtunnel. De zwangere vrouw verloor bloed, het was dus een spoedgeval. De vroedvrouw is uiteindelijk met een politie-escorte door de IJtunnel geloodst. Het regelen van een en ander kostte vele kostbare minuten. Volgens de gemeente moet een vroedvrouw in zo'n geval een taxi nemen of een ambulance. Echter ambulancepersoneel heeft de kennis niet en taxi's weigeren wel eens klanten. De gemeentelijke dienst die erover gaat, zegt niettemin vandaag stellig in Het Parool: "Divv gaat geen ontheffing geven, (...). In verband met de tunnelveiligheid willen we zo weinig mogelijk verkeer in de ene buis die tot 24 augustus open is. Bij spoed kunnen de verloskundigen 112 bellen en dan mogen ze door". Maar dat laatste was gisteren dus (nog) niet bekend bij 112, met alle gevolgen van dien.

Vragen

1. Klopt het vorenstaande: krijgen verloskundigen geen ontheffing om door de IJtunnel te mogen en, zo ja, kan het college ondergetekende uitleggen waarom de gemeente verloskundigen geen ontheffing wil geven?

2. Volgens de de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) hoeft alleen maar het alarmnummer 112 gebeld te worden door de verloskundige om door de IJtunnel te mogen. Lege taxi's, taxi's zonder klant, mogen dat echter zonder 112 te bellen. Kan het college ondergetekende uitleggen waarom het volgens het college wel noodzakelijk is dat een lege taxi met ontheffing door de IJtunnel moet kunnen en een verloskundige (op vier wielen) die gebeld is door een patint in nood niet?

3. Is het college het met ondergetekende eens dat een verloskundige die gebeld is door een hoogzwangere patint feitelijk ook beschouwd moet worden als nooddienst? Zo ja, is het college bereid, te bewerkstelligen dat verloskundigen een ontheffing krijgen?

4. Zo nee, kan het college dat uitleggen?

Carlien Boelhouwer.

Het antwoord van burgemeester en wethouders:

1. Er is met verloskundigen een aparte afspraak gemaakt. Zij nemen in geval van nood contact op met 112. Via de Centrale meldkamer van 112 en de Verkeersleiding van de IJtunnel wordt deze melding doorgegeven aan de verkeersregelaars die aan beide zijden van de IJtunnel staan. De verkeersregelaars laten vervolgens de verloskundige doorrijden. Deze afspraak gold ook tijdens de afsluiting van de IJtunnel vorig jaar en is voor alle duidelijkheid naar betrokken partijen herbevestigd.

2. Taxi's zijn een vorm van regulier personenvervoer, dat zo veel als mogelijk in staat moet worden gesteld passagiers snel en efficint van A naar B te brengen. Vandaar dat lijnbussen, aanvullend openbaar vervoer en taxi's een ontheffing kunnen krijgen.

3 en 4. Gezien de afspraak met verloskundigen is een ontheffing voor verloskundigen
niet nodig.

U bent hier