h

Pak wachtgeldsituatie Amsterdamse politici aan

6 augustus 2009

Pak wachtgeldsituatie Amsterdamse politici aan

De SP wil dat de riante wachtgeldregeling voor Amsterdamse politici flink wordt aangepakt. Zo moeten wethouders gaan solliciteren en zolang ze geen baan hebben zich inzetten voor de stad. Daarnaast kan het wachtgeld van raadsleden met gemak wat teruggebracht worden. Vandaag dient SP-raadslid Laurens Ivens hiertoe een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad in.

null)

Wethouders en raadsleden die stoppen met hun functie, hebben daarna nog jaren recht op een riante uitkering: wachtgeld. Gewezen wethouders hebben voor elk gewerkt jaar recht op n jaar wachtgeld. Dit wachtgeld bedraagt 80% van het wethouderssalaris, wat neerkomt op ruim 7.000 euro per maand. De Amsterdamse SP-fractie wil een code opstellen die wethouders verplicht, als hun wethouderschap afloopt, zelf actief te gaan solliciteren en zich in de tussentijd nuttig te maken voor de stad. Met het verminderen van het aantal stadsdelen, zullen na de verkiezingen van maart 2010 erg veel (stadsdeel)wethouders dit wachtgeld ontvangen. Daarom wil de SP dat deze code snel opgesteld wordt.

Nu nog krijgen ex-raadsleden in Amsterdam twee jaar lang 80% van het inkomen dat zij als raadslid verdienden, oftewel zo�n 2.000 euro per maand. Wettelijk is het mogelijk de hoogte van dit wachtgeld in het tweede jaar terug te brengen tot 70%. De SP stelt voor de gemeentelijke verordening aan te passen en het percentage in het tweede jaar van 80% naar 70% terug te brengen.

SP-raadslid Laurens Ivens: "De overheid verwacht van elke werkloze dat hij op zoek gaat naar een andere baan. Diezelfde overheid kan het daarom niet maken om wethouders hiervan uit te zonderen. Het wethouderschap moet geen reden zijn om jarenlang duizenden euro�s per maand aan wachtgeld te ontvangen, zonder hier ook maar iets voor te hoeven doen. Deze geldverspilling moet zo snel mogelijk stoppen."

U bent hier