h

Amsterdamse sloopregeling slecht voor milieu

9 september 2009

Amsterdamse sloopregeling slecht voor milieu

Het voorstel om in Amsterdam een stedelijke sloopregeling voor oudere auto's in te voeren is volgens de SP onzinnig en juist slecht voor het milieu. Raadslid Hans Bakker: "Dit is niet meer dan een steunmaatregel voor de auto-industrie. Het milieu en de luchtkwaliteit zijn niet gebaat bij sloop en productie van auto’s. Maar dat is precies waar deze regeling toe aanzet. Dit is weggegooid geld."

Hans Bakker)

Amsterdam wil boven op de landelijke sloopregeling voor oude auto's een extra stedelijke regeling invoeren zodat nog meer mensen hun oude auto vervangen voor een nieuwe. Aangenomen wordt dat de oude auto’s vervuilender zijn dan nieuwe auto’s. Volgens Bakker is dat echter maar de vraag: "Fijnstof is de grote boosdoener voor de luchtkwaliteit, deze regeling helpt daar niet tegen. Bovendien wordt het milieu ook belast door de extra sloop van oude en productie van nieuwe auto’s die deze regeling veroorzaakt."

De ook door het college voorgestelde 'Auto de deur uit'-regeling kan juist daarom wel op goedkeuring van de SP rekenen. Bij deze regeling wordt het wegdoen en niet het vervangen van de auto beloond. Bakker: "Een auto die er niet is kan ook niet vervuilen. Wat ons betreft wordt de voor beide regelingen beschikbare zes miljoen euro in zijn geheel aan 'Auto de deur uit' gespendeerd."

U bent hier