h

Buurten bij de binnenvaart

6 september 2009

Buurten bij de binnenvaart

Zaterdagmiddag is de SP de havens van Amsterdam doorgevaren om van binnenvaartschippers te horen of en hoe zij de crisis doorkomen, en met welke maatregelen zij geholpen zouden zijn. Leidraad tijdens deze gesprekken was de enqute die door SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer is opgesteld.

Roemer hoopt hiermee te bereiken dat de politiek niet alleen ver, maar ook eens mt de binnenvaartschippers praat. Amsterdamse SP'ers Nikita Shahbazi en Peter Kwint werden door bestuurslid Jan Colijn naar de Oude Houthavens gevaren, waarna de drie op de scheepskajuiten aanklopten om de schippers te spreken te krijgen.

Enquteren bij binnenvaartschippers)

De meest positieve uitkomst van de gesprekken was het grote aantal schippers die de enqute van de SP al online had ingevuld. Inhoudelijk waren de verhalen aanmerkelijk minder rooskleurig. De binnenvaartsector is zwaar getroffen door de crisis. Door wereldwijde vraaguitval, komen minder grote zeeschepen in de Nederlandse havens, waardoor er ook minder naar het achterland te varen valt. Ook ondervinden de schippers aan den lijve dat leveranciers proberen te bezuinigen op vervoerskosten. Enkele schippers gaven aan zelfs niet meer dan de stookkosten te ontvangen voor een vaart.

Ook de nieuwe vaartuigeisen zijn vele schippers een doorn in het oog. Waar iedereen het belang van veiligheid onderkent, zeggen schippers met een ouder schip dat ze onredelijk benadeeld worden en gewoon de aanpassingen niet kunnen betalen.

De definitieve resultaten van de landelijke enqute onder binnenvaartschippers worden binnenkort bekendgemaakt.

Schepen)

U bent hier