h

Klokkenluider Schiphol verdient betere bescherming

9 september 2009

Klokkenluider Schiphol verdient betere bescherming

Klokkenluiders die direct of indirect voor de gemeente werken, verdienen een betere bescherming dan zij nu krijgen. Dat heeft SP-raadslid Laurens Ivens gezegd naar aanleiding van het dreigende ontslag van een schoonmaker op Schiphol die eerder misstanden bij zijn bedrijf openbaar had gemaakt. "Dit ontslag is gelukkig voorlopig op de lange baan geschoven, maar het heeft wel aangetoond dat een medewerker die in het belang van Amsterdam handelt, makkelijk vogelvrij verklaard kan worden."

Laurens Ivens)

Schoonmaakbedrijf EW wil af van Ramazan Gke, een medewerker die eerder in de FNV-publicatie 'Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt' een boekje over zijn werkgever open deed. Hij vertelde onder meer dat schoonmakers bij EW erg weinig verdienen en weinig rechten hebben. Formeel wil EW nu van hem af omdat hij naast zijn baan ook nog een paar uur bijklust, zodat hij als alleenstaande vader zijn gezin kan onderhouden. Ivens: "De arbeidstijden horen een bescherming te zijn tegen uitbuiting van de werkgever, niet een inperking van de mogelijkheden van werknemers om een eerlijke boterham te verdienen."

Volgens Ivens is de bescherming voor klokkenluiders in Amsterdam niet goed genoeg geregeld. "Zowel mensen die rechtstreeks voor de gemeente werken als diegenen die via een ander bedrijf voor de gemeente werken, moeten vrij zijn om misstanden te melden. Alleen op die manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de kennis van medewerkers waardoor grote misstanden voorkomen kunnen worden." Wethouder Vos heeft toegezegd de klokkenluidersregeling in kaart te brengen zodat die daarna eventueel verbeterd kan worden.

U bent hier