h

Passende opvang voor ex-verslaafde veelplegers

29 oktober 2009

Passende opvang voor ex-verslaafde veelplegers

De SP vindt het onacceptabel dat daklozen die in een inrichting voor stelselmatige daders hebben gezeten - zogenoemde ISD'ers - afgekickt en wel na hun detentie in opvanghuizen terechtkomen waar volop drugs worden gebruikt. SP-gemeenteraadslid Carlien Boelhouwer: "Op dit moment gebeurt dat regelmatig, omdat er te weinig opvang is. Dat maakt het voor de ex-ISD'ers veel moeilijker clean te blijven en dat kan dus niet. Wij vinden dat Amsterdam daarom moet onderzoeken of leegstaande kantoorpanden te verbouwen zijn tot daklozenopvang."

Tien jaar geleden stelde Amsterdam zich tot doel om in 2001 alle daklozen onderdak te hebben gegeven. Die deadline is inmiddels acht jaar verstreken, maar nog steeds zijn er veel mensen zonder permanent dak boven hun hoofd. Sommigen van hen hebben een drugsprobleem. De afgelopen jaren heeft Amsterdam veel gedaan om het drugsgebruik op straat te verminderen. Dat is gelukt, het drugsgebruik vindt tegenwoordig vooral plaats binnen de hulpverleningsinstellingen, zoals het instroomhuis en bij HVO. Binnen de instellingen is geen eenduidig beleid met betrekking tot drugsgebruik. Daarnaast zijn er ook veel dakloze niet-verslaafden die gebruik maken van de maatschappelijke opvang, zoals de ex-ISD'ers. Zij zijn vaak met veel moeite afgekickt, of zijn daarmee bezig en worden dan opeens geconfronteerd met drugsgebruik, met alle gevolgen van dien.

Carlien Boelhouwer)

De SP is van mening dat dit een onwenselijke situatie is, en dat er snel een tweede instroomhuis bij moet komen, bijvoorbeeld in een van de vele lege kantoorkolossen in Amsterdam. Boelhouwer: "Daarmee sla je twee vliegen in een klap: een van de lege kantoren krijgt een bestemming en de daklozen hebben met de naderende winter een extra plek voor onderdak. Veel is er bovendien niet nodig om zo'n kantoor om te bouwen tot een geschikt opvangadres. Je kan het op zijn minst onderzoeken."

Het college bleek daar woensdag niet toe bereid omdat het te duur zou zijn. Ook de andere partijen in de gemeenteraad wilden niet instemmen met enkel dat onderzoek naar de ombouw van een kantoor tot instroomhuis.

U bent hier