h

Zorg voor eerlijke en sociale koffie in Amsterdam

15 oktober 2009

Zorg voor eerlijke en sociale koffie in Amsterdam

De SP wil dat Amsterdam in haar gemeentegebouwen gaat zorgen voor eerlijke en sociale koffie. Echte eerlijke koffie is zowel geteeld als verwerkt in ontwikkelingslanden. Door de gemeentelijke koffieautomaten door langdurig werklozen of mensen met een verstandelijke beperking te laten vullen, schoonmaken en onderhouden worden ook de sociale doelstellingen van de gemeente via de koffie nagestreefd.

De koffie die nu vaak in de gemeentelijke automaten zit, voldoet wel aan een kwaliteitskeurmerk voor een eerlijkere prijs. Voor SP-raadslid Laurens Ivens gaat dit niet ver genoeg. "Door de grondstoffen te halen uit ontwikkelingslanden en de verwerking in Nederland te doen, verdienen de mensen in de ontwikkelingslanden nog nauwelijks aan onze kopjes koffie. We kunnen ook verwerkte koffie - dus al gebrand en gemalen - uit ontwikkelingslanden halen, zodat we die landen ook verder helpen. Nu worden de meeste winsten nog in Europa gemaakt, terwijl de grondstof uit armere landen komt."

De gemeente besteedt het onderhoud en vullen van de koffieautomaten aan. Dit gebeurt nu nog vaak in grote aanbestedingen, met weinig specifieke sociale kwaliteitselementen. Ivens: "Kleinere ondernemingen die sociaal werk aanbieden moeten een kans maken om deze aanbestedingen te winnen. Aanbestedingen moeten opgeknipt worden en de kwaliteitseisen voor zowel de koffie als de sociale voorwaarden mogen omhoog." Onlangs moest een sociale onderneming nog afhaken bij de aanbesteding van 450 koffieautomaten vanwege de grote schaal en haar gebrek aan ervaring.

U bent hier