h

Financile positie corporaties moet doorgelicht

13 november 2009

Financile positie corporaties moet doorgelicht

De SP wil dat er inzage wordt gegeven in de financiëe positie van de woningcorporaties die in Amsterdam actief zijn. Dit naar aanleiding van berichten over miljoenenverliezen bij een aantal corporaties. SP-raadslid Hans Bakker: "Als de corporaties in deze stad financieel aan de grond zitten, dreigt een totale bouwstop, in tijden van woningnood. Wij willen weten wat Amsterdam boven het hoofd hangt. Het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting zou opheldering kunnen verschaffen."

Hans Bakker)

De SP legt een direct verband tussen de privatisering van de corporaties van begin jaren '90 en de problemen waar zij nu in verkeren. "Sinds de controle van de gemeente weg is, gaan corporaties in de fout. De salarissen van directeuren rijzen de pan uit, de directeur van Rochdale nam zelfs een Maserati met chauffeur. Verder wordt er vooral genvesteerd in prestigeprojecten, zoals de plaatsing van het voormalige REM-eiland door de Key in Westerpark. Zie nu wat dat doet met de financin van de corporaties", zegt Bakker. "Het is hoog tijd dat de gemeente de regie teruggrijpt op woongebied."

Vast staat dat de corporaties Stadgenoot, Rochdale en De Key het afgelopen jaar een verlies van tientallen miljoenen hebben geleden. Bij De Key heeft dat inmiddels geleid tot het vertrek van de directeur. Bakker: "De financiëe positie van corporaties in Amsterdam heeft grote invloed op de situatie op de woningmarkt in onze stad en op de besluiten die de raad neemt. Daarom moeten raadsleden weten hoe de zaken ervoor staan bij de corporaties."

U bent hier