h

Meer aandacht voor aangiften diefstal

20 november 2009

Meer aandacht voor aangiften diefstal

De SP wil dat de Amsterdamse politie serieuzer omgaat met aangiften van diefstal bij bijvoorbeeld supermarkten en sportverenigingen. Daarmee wordt voorkomen dat zij het recht in eigen hand nemen en foto's van verdachten in hun winkel ophangen of camerabeelden tonen op internetsites en televisie, zoals voetbalclub AFC afgelopen week deed.

AFC toonde deze week op zijn website camerabeelden van twee jongens op zijn website die mogelijk betrokken waren bij de diefstal van spullen uit kleedruimtes van de voetbalclub. De rechter verbood een aantal supermarkten in het verleden om posters op te hangen met daarop verdachten van diefstal. AFC deed echter niets verkeerd, volgens de rechter, omdat de twee jongelui door de club niet als verdachte waren aangemerkt: er werd slechts gevraagd wie de twee jongens waren. En zolang de jongens geen aangifte doen vanwege het gebruik van de beelden, is het plaatsen ervan niet strafbaar, aldus de rechter.

SP-fractievoorzitter Remine Alberts vindt de gang van zaken opmerkelijk en vraagt de burgemeester om opheldering: "Ten eerste is het vreemd dat een rechter het tonen van beelden van onbekenden nu ineens wel toestaat, terwijl de burgemeester winkels hier in het verleden voor op de vingers heeft getikt. Maar zorgelijker vind ik het feit dat AFC heeft besloten tot publicatie van de beelden omdat de politie niet direct in actie kwam na de aangifte van diefstal." Om situaties zoals die bij AFC te voorkomen zouden volgens de SP sportverenigingen en de politie beter moeten samenwerken. "Zo zou er door de politie meer gebruik gemaakt kunnen worden van door clubs gemaakte camerabeelden", aldus Alberts.

U bent hier