h

Problemen in Bijlmerbajes snel oplossen

25 november 2009

Problemen in Bijlmerbajes snel oplossen

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is verbijsterd dat staatssecretaris Albayrak (Justitie) pas na een alarmerend inspectierapport over de Bijlmerbajes maatregelen treft. Zij vindt dat deze maatregelen te laat komen en te mager zijn.

Van Velzen: "Ik heb de staatssecretaris er al anderhalf jaar lang op alle mogelijke manieren op gewezen dat de situatie in de Bijlmerbajes uit de klauwen loopt. Het is bizar dat Albayrak deze verontrustende signalen al die tijd genegeerd heeft en pas wakker wordt als de inspectie alarm slaat. Blijkbaar heeft ze geen idee wat er in deze gevangenis gebeurt. Dit bevestigt de inspectie in haar rapport: de staatssecretaris werd alleen genformeerd over incidenten maar niet over de chronische knelpunten."

Volgens Van Velzen is er een chronisch personeelstekort waardoor het personeel niet meer kan overleggen en niet meer kan trainen om in te grijpen bij calamiteiten. "Dit creert onveiligheid voor het personeel en dat is onacceptabel. Het dagprogramma voor de gedetineerden is zo beperkt dat het diep onder de wettelijke normen is gezakt. Geregeld komen de gedetineerden hier tegen in opstand. Zolang er geen extra personeel bij komt blijft dit probleem bestaan."

De SP vindt het beleid van staatssecretaris Albayrak contraproductief. "Albayrak stuurt gekwalificeerd personeel weg terwijl deze mensen keihard nodig zijn, alleen al in de Bijlmerbajes. Albayrak moet zorgen voor extra personeel, niet alleen zodat het gevangenispersoneel op cursus kan - zoals de PvdA nu suggereert - maar juist om de chronische onderbezetting weg te nemen", aldus Van Velzen.

Gevangenispersoneel is chronisch overbelast, blijkt uit een onderzoek dat de SP afgelopen zomer hield.

U bent hier