h

ROC brengt leerlingen in financile problemen

5 december 2009

ROC brengt leerlingen in financile problemen

Het ROC van Amsterdam brengt haar leerlingen in financiƫe problemen door hen te verplichten tot het betalen van een officieel vrijwillige bijdrage. Dat hebben leerlingen van het ROC gemeld bij de SP. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Als leerlingen de bijdrage niet betalen, stuurt het ROC een deurwaarder op hen af, waardoor zij in diepe schulden kunnen raken. Dat is schandalig."

Maureen van der Pligt)

ROC-leerlingen betalen naast het wettelijk verplicht lesgeld aan de Informatie Beheer Groep bij het ROC ook een bijdrage voor 'leermiddelen'. Het ROC presenteert deze bijdrage, die varieert van 150 tot wel 800 euro, als verplicht en stuurt hiervoor een acceptgiro. Op vragen van leerlingen waarvoor de bijdrage precies is bedoeld geeft de ROC-directie geen duidelijk antwoord, maar bij niet betalen schakelt de school wel een incassobureau in.

Van der Pligt: "De gemeente steekt jaarlijks 300.000 euro in budgetlessen en een schuldhulpspreekuur op het ROC. En nu blijkt dat datzelfde ROC deurwaarders inzet tegen leerlingen. Het moet niet gekker worden." De SP eist dat het ROC stopt met de deurwaardersprocedure en het innen van de bijdrage. Van der Pligt heeft onderwijswethouder Asscher (PvdA) uitleg gevraagd over de gang van zaken bij het ROC.

Update:
SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Lees het bericht in de Telegraaf over de ROC's.

U bent hier