h

Buurten in de Buurt: Veel overlast in Holendrecht

9 januari 2010

Buurten in de Buurt: Veel overlast in Holendrecht

De problemen in de Bijlmer zijn niet opgelost, maar deels verplaatst naar Holendrecht. Door de Bijlmervernieuwing is de sociale samenhang doorbroken. Dat bleek toen de de SP Zuidoost onlangs ging 'buurten' in de buurt Holendrecht. SP'ers spraken bezoekers van het winkelcentrum en belden huis aan huis in de Maasdrielhof.

Deze buurt was uitgekozen vanwege de recent toegenomen overlast in en rond het winkelcentrum. Toch vinden veel mensen Holendrecht nog steeds een prettige buurt om in te wonen, er is veel groen. Desondanks zijn er bewoners die nauwelijks op straat komen en meteen in de auto stappen uit angst voor de hangjongeren. Andere buurtbewoners zijn juist minder bang; zij passeren de hangjongeren regelmatig, en vinden de buurt niet onveilig. Overvallen vinden vooral 's avonds plaats en de winkels die 's avonds open zijn lopen veel meer risico op een overval.

Het stadsdeel wil het winkelcentrum nu oplappen, maar daar hebben sommige bewoners niet veel fiducie meer in. Er zijn maar een paar winkels die goed draaien. Sommigen vinden dat het dak van het winkelcentrum eraf moet, zodat er minder gedeald wordt. Anderen vinden dat het helemaal tegen de vlakte moet en elders moet worden opgebouwd. Een apart probleem is nog het uitgaansgebeuren dat pal op de huizen zit en in het weekend voor zeer veel geluidsoverlast kan zorgen.

De politie komt vaker langs, maar vooral agenten van lage rang patrouilleren, dat maakt geen indruk. Men neemt het de politiek overigens kwalijk dat de veiligheid in Holendrecht jarenlang is verwaarloosd en dat men nu pas wat onderneemt.

U bent hier