h

Asschernorm vervangen door eerlijker meetsysteem

17 februari 2010

Asschernorm vervangen door eerlijker meetsysteem

Het SP-voorstel om Amsterdamse scholen niet af te rekenen op Citoscore, maar op leerrendement - hoe veel een kind vooruitgegaan is tussen aanvang en afsluiting van de basisschool - wordt overgenomen door onderwijswethouder Asscher. SP-raadslid Maureen van der Pligt is opgelucht: "De wethouder versoepelt hiermee zijn eigen 'Asschernorm', waardoor de dreigende selectie aan de poort bij Amsterdamse basisscholen wordt voorkomen."

Maureen van der Pligt)

Wethouder Asscher wil alle scholen in Amsterdam de zogenaamde Asschernorm opleggen. Die norm verplicht scholen hun leerlingen op een gemiddelde citoscore van 534 te brengen. Daarnaast mag niet meer dan 20 procent van de leerlingen met een Leer Weg Ondersteunende Onderwijs (LWOO) indicatie van school gaan. De SP steunt de wethouder in zijn streven om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren in Amsterdam, maar vreest dat zonder afspraken over spreiding van zorg- en achterstandsleerlingen de Asschernorm slechts leidt tot selectie aan de poort. Van der Pligt: "Dan denk je als schooldirecteur natuurlijk wel twee keer na voordat je een kind uit een achterstandssituatie aanneemt. Dat kind kan er immers voor zorgen dat je de norm niet haalt."

Volgens de SP is het daarom eerlijker om scholen af te rekenen op hun leerrendement. Ofwel: heeft de school voldoende uit het kind gehaald gemeten naar het niveau bij binnenkomst en bij het verlaten van de school. Van der Pligt: "Op landelijk niveau is dit al een trend. Gelukkig heeft Asscher nu ook toegezegd dit mee te nemen in zijn kwaliteitseisen in plaats van de tot nu toe voorgestelde Citoscore."

Lees ook het opinieartikel van Maureen van der Pligt over de Asschernorm.

U bent hier