h

Straf voor scholen die regels ouderbijdrage overtreden

17 februari 2010

Straf voor scholen die regels ouderbijdrage overtreden

De SP wil dat de gemeente een lijst van Amsterdamse scholen publiceert die zich niet aan de wettelijke regels houden omtrent de vrijwillige ouderbijdrage en in samenwerking met het ministerie van Onderwijs overgaat tot het bestraffen van deze scholen. Dat zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt in reactie op een onderzoek van de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) en de SP, waaruit blijkt dat weinig scholen aan ouders duidelijk maken dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Ook maken scholen vaak niet bekend wat er met de ouderbijdrage gedaan wordt.

Lamyae El Bouhali)
Lamyae El Bouhali, die het onderzoek namens de SP uitvoerde, geeft uitleg tijdens de persconferentie van OCO en SP.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de basisscholen in Amsterdam gemiddeld 60 euro aan vrijwillige bijdrage van ouders vragen. Dit is ongeveer tweemaal zoveel als gemiddeld in Nederland. Op 7,4 procent van de scholen zijn de bijdragen hoger dan 100 euro. Opvallend is de bijdrage op openbare scholen lager is dan gemiddeld terwijl Algemeen Bijzondere scholen het meest vragen. Daarnaast vragen scholen vaak nog een bijdrage voor extra zaken als schooltuinen en zwemmen. Ook hier komen grote verschillen voor tussen scholen, onder meer veroorzaakt doordat stadsdelen vaak een verschillende bijdrage geven voor deze activiteiten.

Tijdens het onderzoek bleek het bij een aantal scholen moeilijk en soms zelfs onmogelijk om informatie te krijgen over de ouderbijdrage. Van der Pligt vindt dit zorgelijk: "Niet alleen onderzoekers maar - veel belangrijker - de ouders van leerlingen, wordt informatie onthouden over de ouderbijdrage." De SP wil dat de ouderbijdrage op alle scholen in Amsterdam wordt afgeschaft. Van der Pligt: "De ouderbijdrage en andere extra kosten dragen bij aan een verdergaande segregatie in het basisonderwijs tussen de kinderen van draagkrachtige ouders en kinderen van minder draagkrachtige ouders. Als we de segregatie in deze stad echt willen aanpakken moeten we in ieder geval beginnen met het afschaffen van de ouderbijdrage."

Lees ook het artikel in de Telegraaf

U bent hier