h

Informateur moet opnieuw langs partijen

30 maart 2010

Informateur moet opnieuw langs partijen

Na de breuk tussen PvdA en D66 moet er opnieuw een informateur in gesprek met de partijen om te onderzoeken wie wel samen een nieuw stadsbestuur willen vormen. Dat concludeert SP-fractievoorzitter Laurens Ivens na het lezen van het verslag van de informateurs. Ivens: "Alle partijen vonden samenwerking tussen PvdA en D66 het meest logisch. Nu dit niet mogelijk blijkt, moeten alle partijen weer betrokken worden bij het vervolg van de collegevorming."

Laurens Ivens)

Na de verkiezingen stond voor de SP, net als voor de andere partijen, buiten kijf dat de grootste partij samen met de grootste winnaar het college zou moeten vormen. Anders dan vier jaar geleden - toen de SP als grootste winnaar snel buitenspel gezet werd door de PvdA als grootste partij - wees alles erop dat PvdA en D66 samen zouden gaan werken. Helaas bleven PvdA en D66 vooral om elkaar heen draaien en maakten zij weinig aanstalten snel tot een goed stadsbestuur te komen.

De nieuwe situatie eist een nieuwe informatieronde, vindt de SP. Ivens: "Na vier weken stilstand, moet niet de PvdA nu zelfstandig bepalen welke koers Amsterdam moet gaan varen. Alle partijen horen weer aan te geven welke mogelijke coalities ze zien, zodat eind van de week er daadwerkelijk begonnen kan worden met het vormen van een nieuw college. De SP is er klaar voor, hopelijk de andere partijen ook."

U bent hier