h

Asscher moet reinigers steunen en niet onder druk zetten

21 april 2010

Asscher moet reinigers steunen en niet onder druk zetten

De SP is zeer teleurgesteld dat burgemeester Asscher via de rechter probeert de staking van de gemeentereiniging tegen te houden maar geen enkele poging doet het cao-conflict van de lage ambtenaren op te lossen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Het college heeft in 2009 zelf wel 3 procent loonsverhoging gencasseerd, maar gunt het gemeentepersoneel uit de laagste schalen geen cent extra en probeert hen ook nog eens hun enige actiemiddel uit handen te slaan."

Maureen van der Pligt)

De gemeente heeft een kort geding aangespannen om de staking van de reiniging, die een week zou duren en op 30 april zou ingaan, tegen te houden. Volgens de burgemeester ontstaan er onaanvaardbare risico's voor de veiligheid in de stad als de reiniging in de week vanaf Koninginnedag staakt. Op de vraag waarom de gemeente de uitgestoken hand van vakbond Abvakabo FNV en de reinigers niet heeft aangenomen om gezamenlijk te kijken hoe die risico's konden worden geminimaliseerd, kwam echter geen antwoord.

Asscher zei dat de gemeente niet tegemoet kan komen aan de looneis van 1,5 procent in 2009 en 1,25 procent in 2010 - ofwel behoud van koopkracht - omdat Amsterdam in het onderhandelingsteam zit namens meerdere gemeentes. Van der Pligt: "Juist in die positie kan Amsterdam een voortrekkersrol spelen en zich als sociale gemeente achter deze redelijke eisen scharen. Het geld voor de minimale loonsverhoging van 2009 ligt nota bene al op de plank bij de gemeente. Het Rijk heeft het al gestort. Tegen deze ongegronde halsstarrigheid mag wat ons betreft keihard actie gevoerd worden."

U bent hier