SP-fractievoorzitter solliciteert naar directeursfunctie GVB - Update
SP-fractievoorzitter solliciteert naar directeursfunctie GVB - Update
Uit protest tegen de al maanden durende zoektocht naar een nieuwe directeur voor het GVB en de gigantische directiekosten bij het vervoerbedrijf heeft SP-fractievoorzitter Laurens Ivens zich opgeworpen als kandidaat voor de functie. "Ik heb veel verstand van openbaar vervoer en heb duidelijke ideen over de manier waarop het GVB zich de komende jaren moet ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat ik het voor zeker 180.000 euro minder doe dan de Amsterdamse belastingbetaler de afgelopen jaren moest ophoesten voor zijn GVB-directeur." Lees de open sollicitatiebrief hieronder:
Open brief aan de Raad van Commissarissen van het GVB en de wethouder Bedrijven van de gemeente Amsterdam, mevrouw Gehrels
Geachte commissarissen en wethouder,
Sinds 1 mei van dit jaar heeft het GVB geen algemeen directeur meer. Reizigers in het Amsterdamse openbaar vervoer merken daar niets van: het openbaar vervoer is nu even goed - of, voor wie dat wil, slecht - als een half jaar geleden.
Je zou kunnen zeggen dat het dus niet veel uitmaakt of er bij het GVB een algemeen directeur zit of niet. Toch kreeg de laatste directeur, Gertjan Kroon, een jaarsalaris van 269.000 euro voor zijn werkzaamheden. Een bedrag, opgebracht door de belastingbetaler, dat ver boven de Balkenendenorm van 181.000 euro lag. Hoewel de gemeenteraad in 2006 heeft gezegd dat de salarissen bij het GVB onder het salarisniveau van de minister-president moeten worden gebracht, lijkt het college van PvdA, VVD en GroenLinks daar op terug te komen. Op vragen van de SP in mei 2010 antwoordde het college dat mensen die in de publieke sector werken "in principe" minder moeten verdienen dan de minister-president. Volgens het college kan zich namelijk de situatie voordoen waarin voor een salaris van 181.000 euro "geen voldoende gekwalificeerde" directeur gevonden kan worden.
Sinds december 2009 is de raad van commissarissen van het GVB op zoek naar een geschikte opvolger. We zijn nu negen maanden verder, dus het schiet niet zo op. Het salaris van 181.000 euro moet geen belemmering zijn voor het invullen van deze functie. Immers, wie voor 181.000 euro in staat moet zijn een heel land te besturen, moet voor dit salaris ook in staat zijn de bussen, trams en metro's in Amsterdam op tijd te laten rijden. Bovendien hoeft aan de directeursfunctie van het GVB geen marktconform salaris gekoppeld te worden, want vorige week werd bekend dat het openbaar vervoer in Amsterdam definitief niet wordt vermarkt.
Omdat ik de raad van commissarissen en wethouder Gehrels een langere zoektocht naar een directeur voor het GVB wil besparen, verklaar ik mij bereid deze functie te vervullen. Ik, nu fractievoorzitter van de SP-Amsterdam, heb veel verstand van openbaar vervoer en heb duidelijke ideen over de manier waarop het GVB zich de komende jaren moet ontwikkelen. De reiziger moet centraal staan en overbodige prestigeprojecten kunnen van de agenda worden afgevoerd. Bijkomend voordeel is dat ik het voor de helft van de Balkenendenorm doe, maar ook daarover valt nog wel te praten. Dat is dus zeker 180.000 euro minder dan de Amsterdamse belastingbetaler de afgelopen jaren betaalde voor zijn GVB-directeur.
Graag verneem ik van u een reactie.
Met vriendelijke groet,
Laurens Ivens, kandidaat algemeen directeur GVB.
Bekijk ook het bericht op AT5
Update:
Op 15 september heeft Ivens zijn kandidatuur in een orinterend sollicitatiegesprek bij de Raad van Commissarissen van het GVB mogen toelichten. Ivens: "Het was een goed gesprek waarbij ik duidelijk heb gemaakt dat volgens mij het GVB aan de vooravond staat van een nieuwe periode. De maatschappelijke rol van dit bedrijf moet versterkt worden en daardoor de reizigers nog meer centraal komen te staan. Daarnaast zijn echte verbeteringen binnen het bedrijf alleen maar mogelijk met de inzet van alle 4300 werknemers, dus niet alleen door de managers. Om de afstand tussen directeur en personeel te verkleinen past geen topsalaris. Niemand die voor Amsterdam of een gemeentelijk bedrijf werkt zou meer moeten verdienen dan de burgemeester. Ik heb mijn aanbod toegelicht, maar hoop vooral dat het GVB met de beste directeur gaat komen die meer aan het goede OV denkt dan aan zijn eigen portemonnee." Ondertussen heeft het GVB aangegeven met een kandidaat al vergaand in onderhandeling te zijn voor deze functie.
- Zie ook:
- Nieuws