h

Daklozenopvang

19 januari 2011

Daklozenopvang

Daklozenopvang

Vrijdag 14 januari 2011 had de Vara-Ombudsman een item over een Amsterdammer, die 20 jaar geleden uit Irak naar Nederland was gekomen. Meneer was op 17-jarige leeftijd in Nederland terecht gekomen als slachtoffer van een gifgasaanval, had vrijwel meteen een verblijfsvergunning gekregen, en was gehuisvest in Arnhem. Rond 2000 vertrok hij naar Canada in de hoop daar familie te vinden. In 2008 werd hij door Canada naar Nederland teruggestuurd. In Amsterdam werkte meneer een tijdje bij een hotel, toen dat failliet ging en hij zijn inkomsten verloor, moest hij zijn kamer uit en werd hij dakloos. Sindsdien zwierf hij over straat. Volgens Amsterdam had deze man regiobinding met Arnhem, en moest hij daar heen. Arnhem stuurde hem echter tot 2x toe terug naar Amsterdam. Kortom: meneer bleef zwerven en werd niet geholpen. Na enige tijd had meneer wel voldoende regiobinding in Amsterdam en kon hij in een daklozentraject. Meneer stond op de nominatie voor een zogenaamde BWA-woning (begeleid wonen Amsterdam).

Gezien het vorenstaande heeft ondergetekende de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Als een Amsterdamse dakloze die door de GGD wordt begeleid pijnstillers moet hebben, krijgt hij die dan? Wat is het beleid in dezen?
2. Wordt er in een dergelijk geval (pijnstiller is nodig) wel eens methadon voorgeschreven? Kunt u uw antwoord toelichten?
3. Kunt u zeggen hoe vaak het voorkomt dat daklozen -als gevolg van regiobinding elders- tussen wal en schip geraken, dat wil zeggen gemeente daar vangt hem niet op, maar ook Amsterdam vangt hem niet op?
4. Welke actie onderneemt Amsterdam in zo'n geval? Gaat Amsterdam praten met de andere gemeente? Kunt u uw antwoord toelichten?
5. De gemeente koopt opvangplekken en -diensten in bij HVO-Querido. Wie bepaalt het beleid vervolgens: de gemeente of HVO. Bijvoorbeeld: als de gemeente (GGD) van mening is dat een dakloze in een bepaalde opvang thuis hoort, kan de gemeente die plek daar, in die opvang dan bij HVO afdwingen? Kunt u uw antwoord toelichten?
6. Kan de GGD voor daklozen die bij hen in het traject zitten een medische urgentie aanvragen bij de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven voor een woning? Kunt u uw antwoord toelichten?

Maureen van der Pligt

U bent hier