h

Kwetsbare Amsterdammers nog niet veilig bij Van Es

26 januari 2011

Kwetsbare Amsterdammers nog niet veilig bij Van Es

De SP is verbijsterd dat wethouder Van Es (GroenLinks) zich weigert uit te spreken tegen het voorgenomen schrappen van het vervoer van Pantar-werknemers die niet zelfstandig kunnen reizen naar hun werkplek. Volgens de wethouder staat de sociale werkvoorziening voor een grote bezuinigingsopdracht en is niet uit te sluiten dat ook op het vervoer wordt gekort. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Dat betekent dat de kwetsbaarste groep in deze sector niet meer kan komen werken. Dit is een wethouder Sociale Zaken onwaardig!"

Maureen van der Pligt)

Er zijn 200 werknemers van Pantar, de sociale werkvoorziening in Amsterdam, die niet met eigen vervoer of OV naar hun werkplek kunnen komen. Tot nu toe haalde Pantar deze mensen op en bracht hen netjes weer thuis. Onlangs kregen deze mensen een brief thuis dat het bedrijf hen niet meer kan vervoeren. Die brief was voorbarig omdat de gemeenteraad in maart nog debatteert over de uitvoering van bezuinigingen binnen Pantar. Dat moest ook wethouder Van Es bekennen. Maar ze zei ook dat de bezuinigingen die het Rijk de sociale werkvoorziening oplegt zo groot zijn dat op alle posten bezuinigd moet kunnen worden.

Van der Pligt is daar kwaad over. "Ze weigert categorisch garanties te geven voor de kwetsbaarste groepen die bij Pantar aan het werk zijn. Terwijl dit een uitgelezen kans is om van boven naar beneden te werken: eerst schrappen bij het management, de lease-auto's, de overhead, de papiermolen. Laat eerst de directie van Pantar maar eens op de fiets naar haar werk gaan, voor we mensen thuis op de bank laten verpieteren omdat het groepsvervoer geschrapt moest worden."

U bent hier