h

Onderzoek naar besteding extra geld voor ROC in strijd tegen jeugdwerkloosheid

12 januari 2011

Onderzoek naar besteding extra geld voor ROC in strijd tegen jeugdwerkloosheid

De SP wil dat de Amsterdamse ROC's geen extra geld krijgen uit het budget voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid zolang ze niet kunnen aantonen dat het geld terecht komt op de werkvloer. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Het is een basistaak van het ROC om jongeren goed op te leiden voor een beroep. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat de ROC's die taak niet naar behoren weten uit te voeren, zelfs met extra geld. Dus laat de besturen eerst maar aantonen dat ze hun leerlingen een goede beroepsopleiding kunnen bieden."

De Amsterdamse ROC's kregen 4 miljoen euro extra van de gemeente en nog eens 9 miljoen van het Rijk in 2009 in het kader van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en opvang van overbelaste leerlingen. Opmerkelijk genoeg doken in 2010 berichten op dat bedrijven in de regio Amsterdam juist geen stagiairs van de ROC's wilden omdat zij niet gemotiveerd waren en er gebrekkige begeleiding was vanuit school. Wethouder van Es maakte zelf onlangs bekend dat werkgevers uit Amsterdam bij ROC's buiten de regio op zoek gaan naar stagiairs en personeel. Wethouder Asscher maakte bekend dat de ROC's in Amsterdam nog steeds gigantische verzuim- en schooluitvalcijfers hebben.

Maureen van der Pligt)

Een zorgelijke situatie aldus Van der Pligt: "Amsterdam heeft inmiddels 8.000 werkloze jongeren, waarvan driekwart geen startkwalificatie heeft en dus heel moeilijk aan werk komt. Veel van deze jongeren zijn uitvallers vanuit het ROC. Dat is niet gek als je hoort dat leerlingen geen stageplek kunnen vinden juist omdat ze van een Amsterdams ROC komen. Laten we de ROC-besturen dus niet zonder meer extra geld geven, zolang ze de zaken niet op orde hebben." Daar valt wat de SP betreft ook de verantwoording van de besteding van eerder verstrekte miljoenen onder. "Als je de docenten op de werkvloer vraagt wat zij van het extra geld gemerkt hebben , is het antwoord meestal weinig. Ik ga de beide wethouders dan ook vragen of zij de ROC bestuurders kunnen vragen waar het geld aan besteed is."

U bent hier