h

Opvang Oost-Europeanen

13 januari 2011

Opvang Oost-Europeanen

Opvang Oost-Europeanen

Schriftelijke vragen van Maureen van der Pligt over de opvan van Oost-Europeanen.

Inleiding

Afgelopen week verscheen er een artikel in het Parool dat de daklozenopvang en andere opvangvoorzieningen vol zitten met Oost-Europeanen die in Amsterdam werk hebben, dan wel werk zoeken, maar niet over woonruimte beschikken. In het kader van artikel 45 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen.

Vragen

1. Is bekend hoeveel Oost-Europeanen er in Amsterdam werken?

2. Is bekend hoeveel woonplekken er voor deze mensen beschikbaar zijn?

3. Werkgevers die werknemers uit het buitenland aantrekken, zijn verplicht om voor woonruimte te zorgen. Hoe wordt deze regel gehandhaafd, en is de handhaving zoals die nu plaats heeft volgens u voldoende? Kunt u uw antwoord toelichten?

4. Volgens de berichtgeving wordt binnenkort een vergadering belegd met de verschillende organisaties om deze situatie te bespreken. Klopt dat?

5. Zo ja, wat zal hierbij uw insteek zijn, kunt u dat aangeven?

6. Daklozenopvang is bedoeld voor mensen die geen woonruimte hebben en daar ook niet op korte termijn voor kunnen zorgen. Voor die mensen moet de opvang dus ook ruim voldoende toegankelijk blijven. Maar anderzijds moeten Oost-Europeanen die aangetrokken worden om hier in Amsterdam voor een baas te werken, ook behoorlijk kunnen wonen. Daar hebben zij recht op. Kennelijk gebeurt dat niet altijd. Bent u dat met mij eens?

7. Zo, wat gaat u hieraan doen, wanneer gaat u dit bespreken (eventueel in G 4-verband) met het rijk? Kunt u uw antwoord toelichten?

Maureen van der Pligt.

De antwoorden van burgemeester en wethouders.

Antwoord vraag 1:
Nee. Volgens de laatste gegevens van O+S stonden op 1 januari 2010, 8.736 mensen uit Midden- en Oost-Europa ingeschreven in het GBA, maar inschrijving is niet verplicht. We weten dat een deel niet ingeschreven staat in het GBA.

Antwoord vraag 2:
Nee. In Amsterdam zijn binnen het gemeentelijke woningbestand geen woningen gereserveerd voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.

Antwoord vraag 3:
Werkgevers zijn hiertoe niet verplicht.

Antwoord vraag 4:
Er vindt continu overleg plaats tussen de betrokkenen bij de winteropvang (gemeente en instellingen) vr, gedurende en n een periode van winterkoudeopvang. Tijdens deze overleggen wordt ook stil gestaan bij deze ontwikkeling.

Antwoord vraag 5:
Binnen het reguliere overleg stelt het college zich altijd op het standpunt dat de winteropvang alleen dient om hen die geen andere mogelijkheid, hebben op te vangen.

Antwoord vraag 6:
Mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier komen werken hebben net zoveel recht om te wonen als ieder ander die naar Amsterdam komt. Om in aanmerking te komen voor een woning uit het sociale huurwoningbestand moet men aan bepaalde criteria voldoen zoals 2 jaar in Amsterdam wonen of 1 dag in Amsterdam werken of 1 dag in Amsterdam studeren. Dit betekent echter niet dat er dan ook sociale huurwoningen beschikbaar zijn, hier geldt een gemiddelde wachttijd van 8 jaar voor. Het staat iedereen, dus ook Midden- en Oosteuropeanen, vrij om in de particuliere sector te huren of in de regio een woning te zoeken.

Antwoord vraag 7:
Op dit moment vindt overleg tussen Rijk en gemeenten plaats over de grote toestroom arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa en de vraagstukken die dit met zich meebrengt. Een volgend bestuurlijk overleg hierover vindt eind maart plaats met minister Donner, Minister Kamp en de wethouders van o.a. de vier grote steden.

U bent hier