h

Schriftelijke vragen

24 januari 2011

Schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen Breehorngebied

Via eigen onderzoek van de SP in het Breehorngebied is gebleken dat er onder bewoners veel klachten bestaan over de benaderingswijze en opstelling van de betrokken woningbouwcorporaties. De klachten hebben betrekking op drie verschillende onderwerpen:

1. De manier waarop bewoners van blokken in fase 1 (uitplaatsing) worden bijgestaan bij hun zoektocht naar een nieuwe woning. Veel bewoners hebben de klacht dat er niet serieus op hun wensen wordt ingegaan en dat ze onder druk gezet worden een niet-passende woning te accepteren.
- Heeft het bestuur inzicht in de manier waarop het proces van uitplaatsing verloopt en op welke manier betrokken bewoners benaderd worden?
- Is het bestuur op de hoogte dat er onder bewoners veel klachten zijn over de benaderingswijze van de woningbouwcorporatie?
- Zo nee, is het stadsdeel bereid dit te onderzoeken?
- Zo ja, wat doet het stadsdeel eraan?

2. Een deel van de uit te plaatsen bewoners dreigt slachtoffer te worden van de nieuwe Europese regelgeving betreffende de 33.000 euro grens. Sommigen van hen hebben te horen gekregen dat de betrokken woningbouwcorporaties, Rochdale en Stadsgenoot, niets voor hen kunnen doen.
- Is het bestuur met de SP van mening dat er wel degelijk mogelijkheden zijn ook deze groep bewoners van Noord een fatsoenlijk alternatief te bieden?
- Wat zijn volgens het bestuur die mogelijkheden?
- Kan het bestuur garanderen dat bewoners ook daadwerkelijk de kans krijgen van deze mogelijkheden gebruik te maken?

3. Vanwege de crisis is uitplaatsing van bewoners van de blokken aan de Slootdorpstraat voor tenminste 5 jaar uitgesteld. Het onderhoud van de woningen is echter al vele jaren verwaarloosd en in veel van de woningen heeft men last van ernstige schimmelvorming.
- Is het bestuur met de SP van mening dat ook bewoners van in de toekomst te slopen woningen, recht hebben op regulier onderhoud en een gezonde leefomgeving?
- Is het bestuur met de SP van mening dat er sprake is van ernstig achterstallig onderhoud in de woonblokken aan de Slootdorpstraat?
- Op welke manier kan het bestuur invloed uitoefenen zodat genoemde klachten op korte termijn verholpen worden?
- Is een aanschrijving door de dienst bouw & woningtoezicht een middel om ernstig achterstallig onderhoud af te dwingen?

Met vriendelijke groet,

Frans Rein Jurrema, SP

U bent hier