h

Staak zoektocht naar nieuwe GVB-directeur

4 januari 2011

Staak zoektocht naar nieuwe GVB-directeur

"Als een zoektocht van een jaar geen resultaat oplevert, kan het GVB beter stoppen met zoeken naar een nieuwe algemeen directeur." Dat concludeert SP-fractievoorzitter Laurens Ivens exact een jaar na de aankondiging van het vertrek van de laatste GVB-baas. "De reizigers hebben er weinig van gemerkt dat er sinds 1 mei geen algemeen directeur meer is en voor het GVB is het veel goedkoper omdat de vorige directeur bijna drie ton verdiende. Ik zou zeggen: houd het voorlopig zo", zegt Ivens.

Laurens Ivens)

Op 4 januari 2010 kondigde GVB-directeur Kroon aan per 1 mei ergens anders te gaan werken. Een jaar na die aankondiging heeft het GVB nog geen vervanger voor hem gevonden. In oktober trok kandidate Zuiderwijk zich terug vanwege de onzekere toekomst van het bedrijf. Ivens: "Amsterdam wil het vervoersbedrijf niet aanbesteden maar moet dit straks mogelijk toch van het Rijk. In deze onzekere tijd blijkt het moeilijk te zijn om een nieuwe directeur te vinden. Laat verantwoordelijk wethouder Gehrels samen met de twee onderdirecteuren het GVB eerst maar eens door deze periode loodsen."

De hoge beloning die de directeur van het GVB verdiende was de SP jarenlang een doorn in het oog. Ivens: "Een directeur van een gemeentelijk bedrijf die twee keer zo veel verdient als zijn baas - de wethouder - is absurd. Een eventuele nieuwe directeur moet in ieder geval onder het salaris van de minister-president vallen. Maar wellicht kunnen we zelfs helemaal zonder nieuwe directeur. Op dit moment functioneert het GVB niet minder dan voor 1 mei, maar wordt er wel een jaarsalaris van 269 duizend euro bespaard."

U bent hier