h

Vergunning blinde orgelman

12 januari 2011

Vergunning blinde orgelman

Vergunning blinde orgelman

Begin december is Bennie de blinde orgelman door de politie van de Dam gehaald waar hij altijd (en dat al zo'n 20 jaar) staat te spelen op zijn buikorgeltje. Hij is opgepakt omdat hij geen vergunning had. In het kader van artikel 45 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen.

1. Op de Amsterdamsite staat het volgende te lezen over straatartiesten in de stad: Als u in Amsterdam als straatartiest wilt optreden of muziek ten gehore wilt brengen, hebt u een vergunning nodig.
Op sommige plekken mogen straatartiesten hun kunsten niet vertonen. De gemeente wijst de tijden en de plaatsen waarop optredens zijn verboden aan (zoals zeer drukke plaatsen in de binnenstad). Voor de overige locaties en tijden is een vergunning nodig. Ofwel: de gemeente kan straatartiesterij met orgelmuziek weigeren op drukke plekken, doet ze dat niet dan is er een vergunning nodig. Is de orgelman opgepakt omdat hij geen vergunning had, of is hij opgepakt omdat hij op een drukke plek stond? Kunt u uw antwoord toelichten?
2. Volgens de orgelman heeft hij getracht een vergunning te krijgen maar is die hem geweigerd. Klopt dat? Kunt u uw antwoord toelichten?
3. Op de plek waar de orgelman is opgepakt staan altijd vele straatartiesten. Zij zijn begin december niet opgepakt, de orgelman wel. Als de orgelman is opgepakt vanwege het feit dat op die drukke plek geen straatartiesterij wordt toegestaan, waarom is hij dan alleen opgepakt? Kunt u uw antwoord toelichten?
4. De orgelman heeft lange tijd op het bureau moeten doorbrengen, terwijl je bij een overtreding, als bijvoorbeeld het niet hebben van een vergunning, toch normaal gesproken alleen maar een boete hoort te krijgen. Of hebben wij dat mis? Kunt u uw antwoord toelichten?
5. De orgelman staat al 20 jaar te spelen in het centrum van de stad. Hij is een bekend gezicht geworden. Het buikorgeltje geeft weinig 'lawaai' en dus ook geen overlast. Als de orgelman een vergunning aanvraagt, krijgt hij die vergunning nu wel? Kunt u uw antwoord toelichten?

Ten slotte wil ik u verzoeken deze vragen binnen drie weken te beantwoorden.

Laurens Ivens

U bent hier