h

Amsterdam blijft vechten tegen tweedeling onderwijs

16 februari 2011

Amsterdam blijft vechten tegen tweedeling onderwijs

In tegenstelling tot onderwijsminister Van Bijsterveldt zet het Amsterdamse stadsbestuur de strijd tegen segregatie op scholen in de stad voort. Een door de SP genitieerd, en door PvdA, GroenLinks en Red Amsterdam mede ingediend voorstel daartoe werd woensdag door de gemeenteraad aangenomen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De gemeenteraad heeft een duidelijk signaal gegeven aan de minister: Amsterdam accepteert geen tweedeling op zijn scholen. Sterk en zwak, wit en zwart gaat hier samen naar school, dat is het doel."

Maureen van der Pligt)

Van Bijsterveldt liet onlangs weten dat zij geen energie of geld meer wil steken in het mengen van leerlingen op scholen en andere maatregelen om segregatie in het onderwijs te bestrijden. Verschillende linkse partijen lieten al hun protest horen tegen deze houding van de minister. De SP besloot daarom de kans te grijpen om vandaag een motie in de raad te brengen dat de tweedeling in het Amsterdamse onderwijs nog steeds moet worden bestreden. Als verwacht kwam daar brede steun voor van de linkerzijde van de gemeenteraad.

Gek genoeg stemde het zich altijd als 'onderwijspartij' manifesterende D66 tegen het voorstel. "Dat VVD en CDA 'hun' minister van Onderwijs niet willen afvallen is nog te begrijpen. Maar dat D66 het ontstaan van witte/sterke en zwarte/zwakke scholen ineens niet meer wil tegengaan snap ik echt niet", aldus Van der Pligt. "Gelukkig was een overgrote meerderheid voor het voorstel. De komende tijd zullen wij erop toezien dat onderwijswethouder Asscher de strijd tegen segregatie in de stad vol energie voortzet."

U bent hier