h

Meer agenten, minder bureaucratie, meer invloed gemeenteraad

2 februari 2011

Meer agenten, minder bureaucratie, meer invloed gemeenteraad

De SP wil dat de Amsterdamse gemeenteraad meer invloed krijgt in het bepalen van de prioriteiten van de politie. Er moet een helder jaarplan komen zodat de raad weet waar de politie op inzet en de mogelijkheid heeft nog aanpassingen te doen. Daarnaast wil de SP dat de Amsterdamse burgemeester, als beheerder van het grootste korps, de minister aanspoort de bureaucratie bij de politie aan te pakken en de beloofde extra agenten eindelijk te leveren. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens overhandigde woensdag in het bijzijn van Frank Giltay, voorzitter van de Ondernemingsraad van de Amsterdamse politie, een rapport met deze aanbevelingen aan burgemeester Van der Laan.

De SP hield de afgelopen maanden in samenwerking met de Dienst O&S enqutes onder agenten en burgers over de prioriteiten van de politie. Daaruit blijkt dat politie en burgers het opvallend eens zijn over de inzet van agenten. Zo willen zij beiden dat er veel meer wordt gepatrouilleerd in de buurten. Daarnaast geven de agenten aan dat ze minder zouden moeten worden ingezet bij grote evenementen als een WK-huldiging en Koninginnedag. Minder opvallend, maar zeker niet onbelangrijk is dat de agenten vinden dat ze te veel tijd kwijt zijn met het invullen van formulieren. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Ondanks de vele klachten de afgelopen jaren over de papiermolen, schrijven agenten nog steeds hun vingers blauw bij iedere aangifte of aanhouding."

De burgemeester complimenteerde de SP met het rapport dat volgens hem past in de traditie van de partij om onderzoek te doen direct op de werkvloer. Hij was het eens met de meeste conclusies en aanbevelingen en zei al aan de slag te zijn met een deel ervan. Zo wees hij op de 5x50-aanpak die op 1 maart van start gaat, waarbij in vijf politiedistricten vijftig rechercheurs in totaal 600 jonge draaideurcriminelen gaan aanpakken. OR-voorzitter Giltay gaf de burgemeester nog eens mee hoe belangrijk het is dat de politiek en de korpsleiding contact houden met de dienders op straat. Hij moest er overigens wel bij zeggen dat burgemeester Van der Laan wat dat betreft niet veel te verwijten is.

Voor Ivens is het duidelijk dat als burgers en agenten zelf aangeven dat de prioriteiten van de politie anders moeten liggen dan nu het geval is, er de mogelijkheid moet zijn voor de gemeenteraad hier iets aan te doen. Een helder jaarplan met daarin de prioriteiten van de politie geeft ook ruimte voor een goed maatschappelijk debat over de inzet van agenten, aldus de SP. "Uiteraard moet de politietop vrij zijn te reageren op de actualiteit, maar de hoofdlijnen moeten bekend zijn voor iedereen. Alleen dan kunnen agenten, burgers en politiek ook aangeven dat bijvoorbeeld de nadruk verlegd moet worden van massa-acties als drugscontroles op feesten en inzet bij grote evenementen naar aanwezigheid in de buurt en meer rechercheonderzoek", aldus Ivens.

Download het volledige rapport <%media(20110202-110124 politierapport.pdf|hier)%> pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg.

Bekijk het item dat AT5 erover maakte hier.

U bent hier