h

Ontruiming kraakpand Wilheminastraat

9 februari 2011

Ontruiming kraakpand Wilheminastraat

Ontruiming kraakpand Wilheminastraat

Het pand aan de Wilhelminastraat 195 is gekraakt op 9 augustus 2009. Op de beneden-verdieping zit een huurder. De twee verdiepingen er boven staan leeg en zijn momenteel gekraakt. Onlangs kwam ook de derde verdieping vrij en deze hebben de bewoners toen ook in gebruik genomen.

Sinds 2009 hebben de eigenaren niet laten zien dat het realistisch is dat er binnen afzienbare tijd een bestemming voor het pand zal zijn. Zo wordt het pand die hele periode al te koop aangeboden op websites. Zonder resultaat tot op heden. Er is geen splitsingsvergunning afgegeven. Met een huurder op de begane grond is het niet aannemelijk dat het pand makkelijk verkocht zal worden. Een van de twee eigenaren heeft de huidige bewoners een gebruikers-overeenkomst aangeboden waarover momenteel nog overleg plaatsvindt. Dit pand lijkt dan ook te vallen in de categorie 'lage prioriteit' zoals omschreven in de beleidsuitgangspunten ontruimen van kraakpanden. De bewoners hebben aangegeven best bereid te zijn het pand te verlaten als er een nieuwe bewoner of gebruiker gevonden is.

Op dinsdag 1 februari 2011 ontvingen de bewoners van de Wilheminastraat 195 een aanzegging tot ontruiming. In de 'Beleidsuitgangspunten ontruimen van kraakpanden' wordt er onderscheid gemaakt tussen drie prioriteiten. Hoge prioriteit heeft het ontruimen van panden die wel gebruikt worden of waar de krakers zich misdragen. Een gemiddelde prioriteit krijgen panden waarvoor een bestemming is gevonden door de eigenaar. Panden waarvoor geen plannen zijn voor genbruik door de eigenaar hebben een lage prioriteit.

Gezien het vorenstaande hebben ondergetekenden de eer, namens de fracties van de SP en GroenLinks, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Waarom wil de burgemeester het pand aan de Wilhelminastraat 195 ontruimen en kan de burgemeester daarbij aangeven welke prioriteit de ontruiming van dit pand heeft (de beleidsuitgangspunten volgend) en waarom?

L.G.F. Ivens (SP)
T.J. Combrink (GroenLinks)

U bent hier