h

Benut braakliggend terrein: wooncontainers op de Zuidas

31 maart 2011

Benut braakliggend terrein: wooncontainers op de Zuidas

Het SP-voorstel om op braakliggende terreinen op de Zuidas die op korte termijn niet ontwikkeld worden tijdelijke woningen neer te zetten, wordt op korte termijn uitgevoerd door het stadsbestuur. Verantwoordelijk wethouder Van Poelgeest gaat vijfhonderd studentencontainers plaatsen niet ver van de VU in Amsterdam-Zuid. Ze kunnen volgend jaar in gebruik genomen worden.

Remine Alberts)

SP-raadslid Remine Alberts is blij dat het voorstel, in 2009 ingediend door toenmalig SP-raadslid Hans Bakker, nu wordt uitgevoerd: "De wethouder slaat hiermee twee vliegen in n klap. Ten eerste wordt er weer eens een substantile stap gezet om het woningtekort onder jongeren en studenten in de stad op te lossen. Daarnaast wordt een van de vele braakliggende terrein goed benut." Op dat laatste punt mag de gemeente wel wat creatiever zijn vinden SP n GroenLinks. Daarom presenteerden zij woensdag een gezamenlijk plan waarin de gemeente wordt aangespoord de braakliggende terreinen in de stad te benutten of tijdelijk te laten invullen door buurtbewoners. Want hier is niet alleen ruimte voor tijdelijke huisvesting, maar ook voor moestuinen, speelterreinen of allerlei kunstuitingen, aldus de SP en GroenLinks.

Als er een braakliggend terrein geschikt is voor een tuin of speelplaats zijn de buurtbewoners, als het aan SP en GroenLinks ligt, zelf verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud. GroenLinks-raadslid Tamira Combrink: "We moeten als overheid het niet allemaal zelf willen bedenken, invullen en onderhouden, maar er voor zorgen dat mensen en groepen zelf iets kunnen realiseren op braakliggende terreinen." Bang voor teleurgestelde buurtbewoners als de tijdelijke invulling verdwijnt, zijn Combrink en Alberts niet. Alberts: "Natuurlijk moeten we de buurtbewoners bewust maken van de beperkingen van terreinen. Maar ik kan me voorstellen dat de meeste bewoners liever een tijdelijk een buurtparkje in hun wijk hebben, dan een verpauperde plek vol met afval of onkruid. Als de terreinen na gebruik door de buurt alsnog worden bebouwd, blijven in ieder geval de contacten tussen de bewoners bestaan."

U bent hier