h

Gemeente moet zorgkwaliteit onderzoeken

16 maart 2011

Gemeente moet zorgkwaliteit onderzoeken

Nu de Inspectie voor de Gezondheidszorg, na eerdere onderzoeken bij zorginstelling Cordaan, de OsiraGroep onder verscherpt toezicht heeft geplaatst, eist de SP dat zorgwethouder Van der Burg (VVD) een onderzoek start naar alle zorginstellingen in Amsterdam. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De wethouder reageerde niet enthousiast op ons voorstel, maar hij heeft een zorgplicht te vervullen ten aanzien van de Amsterdammers. Als hij weigert te onderzoeken of de kwaliteit van zorg in de stad op orde is, ontduikt hij wat ons betreft zijn plicht. Wij zijn hier nog niet klaar mee."

Maureen van der Pligt)

De SP onderzocht de afgelopen jaren zowel de situatie bij Cordaan als bij Osira. Uit meldingen via een meldpunt en veel gesprekken met clinten en personeel kwam het beeld naar voren dat er nogal wat schortte aan de zorgverlening en de arbeidsomstandigheden. Bij Cordaan bleek zo veel mis dat de Inspectie begin dit jaar besloot de zorgorganisatie op de vingers te tikken. En deze week werd bekend dat na publicatie van het SP-onderzoek bij Osira in januari deze zorginstelling onder verscherpt toezicht komt. Volgens de Inspectie is bij alle 27 instellingen en bij twee van de drie zorgsteunpunten van Osira sprake van hoge en zeer hoge risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Van der Pligt: "Twee SP-onderzoeken naar twee grote zorginstellingen in Amsterdam leiden er twee keer toe dat de Inspectie moet ingrijpen. De kans is groot dat ook andere Amsterdamse zorginstellingen met problemen kampen. Dit schreeuwt om een onderzoek naar alle instellingen in de stad, te beginnen met het inrichten van een gemeentelijk meldpunt waar zowel mensen die zorg krijgen als die zorg verlenen hun klachten kwijt kunnen." Maar Van der Burg weigerde woensdag halsstarrig een meldpunt in te stellen of een onderzoek te beginnen. Volgens de wethouder moeten de Inspectie en het algemeen stedelijk klachtenmeldpunt SIGRA de klachten over zorginstellingen verzamelen en niet de gemeente. Wel zei hij dat hij met het ministerie van Volksgezondheid in gesprek gaat over het verschuiven van zeggenschap over het welzijn van bewoners van instellingen van de rijksoverheid naar de gemeente. "In gesprek gaan is volstrekt onvoldoende. De wethouder moet echt een actievere houding aannemen ten aanzien van zijn zorgplicht. Anders is hij zijn functie als wethouder zorg niet waard."

U bent hier