h

Stop zakkenvullen bij Nuon-top

21 april 2011

Stop zakkenvullen bij Nuon-top

Op aandringen van de SP gaat Amsterdam bij de aandeelhoudersvergadering van Nuon bezwaar maken tegen het absurd hoge salaris van de nieuwe topman Huib Morelisse. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De Nederlandse overheden hebben gezamenlijk 51 procent van de aandelen Nuon. Zij zullen hun krachten nu moeten bundelen om deze schaamteloze verrijking aan de top tegen te houden. Samen met de andere grotere aandeelhouders moet wethouder Gehrels het voortouw nemen in dit verzet, want dit salaris is niet uit te leggen aan de klanten."

Laurens Ivens)

Morelisse gaat 70 procent meer verdienen dan zijn voorganger, 750.000 euro per jaar. Doordat Nuon voor een deel in handen is van de Zweedse staat mag de topman geen variabel salaris ontvangen. Daarom heeft Nuon de maximale bonus alvast in het vaste salaris verwerkt. Ivens: "Dit is te gek voor woorden. Als een variabele beloning niet kan, betaal dan gewoon het basissalaris, wat ruim voldoende is. Op voorhand de hele variabele beloning al uitkeren is smijten met geld dat opgebracht wordt door de hoge energierekeningen van de klanten."

Nuon is voor 51 procent in handen van 58 provinciale en gemeentelijke overheden. Op 13 mei is de aandeelhoudersvergadering van Nuon, dan zal het salaris van de nieuwe topman ter discussie staan. De SP heeft al bij meerdere overheden aandacht gevraagd voor deze aandeelhoudersvergadering. Ivens: "Als alle overheden hun verantwoordelijkheid nemen en naar deze vergadering gaan om het op te nemen voor de belangen van de klanten, dan is deze schaamteloze verrijking te stoppen."

U bent hier