h

Weer brand? Bezuinig niet op de brandweer!

20 mei 2011

Weer brand? Bezuinig niet op de brandweer!

Vrijdagochtend heeft SP-fractievoorzitter Laurens Ivens een bezoek gebracht aan de brandweer om de actievoerende brandweermensen een hart onder de riem te steken. De brandweer voert actie tegen bezuinigingen die burgemeester Van der Laan heeft aangekondigd. De SP ondersteunt de acties en wil dat de burgemeester de bezuinigingsdoelstelling voor de brandweer los laat. Ivens: "Laten we gewoon kijken of de brandweer efficinter kan werken zonder te bezuinigen op de veiligheid. Dit moet de burgemeester eerst gaan onderzoeken voordat hij de bezuiniging inboekt. Wellicht is het best mogelijk om op de bureaukosten en wat ondersteuning van de brandweer te bezuinigen. Zolang de veiligheid maar niet de lijdt onder deze bezuinigingsdrift."

Laurens Ivens en brandweermannen)

De afgelopen jaren is er al veel bezuinigd en gereorganiseerd bij de brandweer. Hierdoor is de rek uit de organisatie geraakt. Toch stelt het stadsbestuur nu voor om nog eens een extra 3 miljoen te bezuinigen. Dit zou dan kunnen door bijvoorbeeld kazernes te sluiten, met een man minder op de bluswagen te rijden en door blusbommen toe te passen. Ivens: "Allemaal maatregelen die de stad onveiliger maken. Brandweermensen die later op een brand komen of minder ondersteuning hebben, komen voor grotere gevaren te staan. En een blusbom kan geen mensen uit een brandend huis halen. Erg onverstandig dus."

De SP eist de garantie dat de veiligheid van bewoners en brandweermensen niet slechter wordt bij de dreigende bezuinigingen op de brandweer. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens vroeg de burgemeester hierom, maar die weigerde deze garantie te geven. Ivens: "Als de brandweer efficinter kan werken, is daar niets mis mee, maar na eerdere bezuinigingen lijkt dat nu erg onwaarschijnlijk. En juist de mensen die dit belangrijke en gevaarlijke werk doen, moeten we zo goed mogelijk beschermen tegen de golf van bezuinigingen. Veiligheid hoort voorop te staan!"

U bent hier