h

College kiest voor geld in plaats van zorgkwaliteit

5 augustus 2011

College kiest voor geld in plaats van zorgkwaliteit

Met zijn aanbestedingsvoorstel voor Hulp bij de Huishouding negeert zorgwethouder Van der Burg (VVD) de wensen van de raad en stelt hij
geld boven kwaliteit van zorg. SP-raadslid Maureen van der Pligt vindt dat onacceptabel en eist dat de wethouder zijn voorstel intrekt en opnieuw schrijft. Van der Pligt: "In december vorig jaar stemde de gehele raad in met een initiatiefvoorstel van SP en PvdA om kwaliteit voorop te stellen in de aanbesteding en te werken met zorgleefplannen. Ik zie daar niets van terug in het aanbestedingsvoorstel van Van der Burg."

Maureen van der Pligt)

In hun initiatiefvoorstel vroegen SP en PvdA om een zogenoemde bestuurlijke aanbesteding van de hulp bij de huishouding. Bij zo'n aanbesteding wordt een convenant gesloten met vele aanbieders waarbij er niet alleen hulp bij het huishouden geboden wordt, maar ook andere vormen van zorg en signalering. Op die manier blijft het een zorgfunctie en niet alleen een schoonmaaktaak. Ook kunnen zo kleinere aanbieders zelfstandig meedoen. Het convenant wordt bovendien afgesloten voor zeven jaar in plaats van de vier jaar bij een gewone Europese aanbesteding en kan daarna nog tweemaal stilzwijgend met een jaar worden verlengd. Zorgaanbieders kunnen daardoor investeren in de zorg en hun werknemers meer zekerheid bieden.

Maar in het aanbestedingsvoorstel dat de gemeente half juli publiceerde, zitten geen van bovenstaande elementen. Van der Pligt: "Het ziet er eigenlijk uit als een doodgewone aanbesteding, precies zoals de hele raad niet wilde. We weten dat wethouder Van der Burg niet enthousiast was over ons voorstel, maar nu niet doen wat de raad wil, is toch wel een schoffering van de volksvertegenwoordiging te noemen. Ik heb hem nu om opheldering gevraagd en ben erg benieuwd naar zijn uitleg. En voor de raad die uitleg heeft gekregen, wordt de aanbesteding wat mij betreft stilgelegd."

U bent hier