h

Geef openheid over jaarcijfers Schiphol

12 augustus 2011

Geef openheid over jaarcijfers Schiphol

SP-fractievoorzitter Laurens Ivens roept wethouder Van der Burg op om openheid te geven over de jaarcijfers van Schiphol. Volgens bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman zijn er serieuze aanwijzingen dat de jaarcijfers gemanipuleerd zijn om zodoende hogere bonussen voor de directie te kunnen verstrekken. Ivens: "Deze ernstige beschuldiging verdient een serieuze behandeling door een echt onafhankelijk en openbaar onderzoek. We mogen niet accepteren dat er gesjoemeld kan worden met cijfers om zodoende extra veel belastinggeld in de diepe zakken van de Schipholdirectie te laten belanden."

Laurens Ivens)

Na de beschuldigingen van Lakeman heeft Schiphol haar huisadvocaat een onderzoek laten doen. Daaruit zou blijken dat er geen aanwijzingen zijn voor manipulatie van jaarcijfers noch voor het vervalsen van rendementscijfers van Schiphol Group. Ook is door de onderzoekers geen enkele aanwijzing gevonden voor vermenging van priv- en bedrijfsbelangen. Ivens: "Dit zijn geruststellende woorden, maar helaas wordt dit onderzoek niet openbaar gemaakt. Het is daardoor niet te staven waarop deze woorden gebaseerd zijn en bovendien is het wel erg vreemd dat Schiphol een advocatenkantoor waarmee ze goede banden hebben, inzet voor een onafhankelijk financieel onderzoek."

De SP heeft nu aan de Amsterdamse wethouder gevraagd om zijn plicht als aandeelhouder te vervullen en het onderzoek bij de Raad van Commissarissen op te vragen en te oordelen in hoeverre Schiphol inderdaad juist heeft gehandeld. Ook vraagt de SP of de wethouder zich ervoor wil inspannen dat dit onderzoek openbaar wordt. Ivens: "De directie van Schiphol verdient al ruim boven het salaris van de minister-president. Het is vreemd dat dit met bonussen dan nog verder verhoogd wordt. Helaas wil de wethouder daar vooralsnog niets aan doen, maar goed toezien dat ze geen misbruik maken van deze riante regeling lijkt me toch wel het minste wat Amsterdam moet doen."

U bent hier