h

Gemeente moet opnieuw onderhandelen over salaris GVB-directeur

20 september 2011

Gemeente moet opnieuw onderhandelen over salaris GVB-directeur

De SP roept wethouder Gehrels op om opnieuw te gaan onderhandelen over het salaris van de nieuwe GVB-directeur met als doel dit salaris onder de Balkenendenorm (188.000 euro) te brengen. Eerder leek deze nieuwe topman hier fors over heen te gaan tot wel 314.000 euro. Nu blijkt onderhandeld te worden over het nog verder verhogen van het salaris. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Als er onderhandeld wordt over dit salaris, staat het kennelijk nog niet vast. De wethouder kan alsnog de lang gekoesterde wens van de gemeenteraad nakomen om in Amsterdam geen salarissen meer te verstrekken boven de Balkenendenorm."

Laurens Ivens)

Al jaren wordt er in de gemeenteraad schande gesproken over de hoge salarissen van de drie directeuren van het GVB. Deze salarissen konden volgens het stadsbestuur alleen maar aangepast worden wanneer nieuwe mensen deze functies zouden betrekken. Ivens: "Nu deze kans zich voordoet, lijkt het stadsbestuur de wens van de gemeente te zijn vergeten. Vorige week gaf de wethouder nog aan dat zij deze norm bewust had losgelaten zonder ons hierover te informeren. Bij zulke belangrijke en politiek gevoelige dossiers vergeet je zoiets toch niet zomaar, lijkt me."

Ook beweerde wethouder Gehrels vorige week dat alleen met ingrijpende maatregelen dit nieuwe mega-salaris tegengehouden kon worden, waardoor een groot deel van de gemeenteraad voor het blok gezet wordt en zich gedwongen lijkt te voelen om in te stemmen met dit salaris. Ivens: "Nu er toch nog salarisonderhandelingen gaande blijken te zijn, moet Gehrels dit buitenkansje met beide handen aangrijpen door te eisen dat het salaris omlaag gebracht wordt. Een mega-salaris terwijl er 1500 medewerkers van het GVB ontslagen dreigen te worden, ruim een derde van de buslijnen wordt geschrapt en de tarieven 20 procent dreigen te stijgen, is ook volslagen ongepast. Hier moet een stokje voor gestoken worden." Op verzoek van de SP vindt hier morgen in de Amsterdamse gemeenteraad een spoeddebat over plaats.

U bent hier