h

Opinie: Mooie woorden uit Amsterdam

21 september 2011

Opinie: Mooie woorden uit Amsterdam

Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens doet het Amsterdamse gemeentebestuur een schepje bovenop de bezuinigingen uit Den Haag. In onderstaand opinieartikel roept hij de bestuurders op om duizend ID-banen te redden. Dit artikel is in de Volkskrant geplaatst.

Begin deze maand schreef Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, een brandbrief aan premier Rutte over de gevolgen van de stapeling van bezuinigingen. Na onderzoek komt de wethouder Financin tot de conclusie dat met name de laagste inkomens te maken krijgen met de gevolgen van de keuzes van dit kabinet. Terecht maakt Asscher zich zorgen over bezuinigingen op de zorg, het onderwijs en arbeidsparticipatie die veelal dezelfde gezinnen zullen raken. Ook zijn collega-wethouder van GroenLinks Andree van Es maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de kabinetsplannen voor de zwakste gezinnen in de samenleving. Zo riep zij onlangs het kabinet nog op om vooral de rijken extra te belasten.

Goed dat deze wethouders zich uitspreken tegen het asociale beleid van Rutte, en ze hebben ook helemaal gelijk. Maar niet alleen Rutte is verantwoordelijk voor de gevolgen van de bezuinigingen, ook kunnen de wethouders zelf maatregelen nemen om de zwakkeren te beschermen. Maar daarin schieten de Amsterdamse wethouders toch aanzienlijk tekort. Sterker nog ze doen een schepje bovenop de Haagse bezuinigingen voor een hele groep Amsterdammers. Als het aan deze wethouders ligt zullen de komende maanden zo'n 1000 mensen werkloos worden die zich nu nog nuttig maken voor de stad. Mensen die niet makkelijk een andere baan kunnen vinden en dus de armoede in gejaagd worden en nutteloos op de bank plaats moeten nemen.

Amsterdam gaat het mes fors zetten in de ID-banen, banen die als doel hadden om mensen niet op de bank te zetten maar aan de slag te houden. In plaats van deze ID-ers werkloos te maken, kan de gemeente er ook voor kiezen om hun werk te erkennen door er een echte baan van te maken waardoor de dure begeleiding bespaard kan worden. Als Amsterdam dan ook eindelijk de bedrijven met wie ze contracten heeft verplicht om een steentje bij te dragen om arbeidsgehandicapten aan de slag te helpen, is het behouden van deze 1000 banen financieel goed haalbaar. Het werkloos maken van deze mensen is niet de schuld van Den Haag, maar gewoon een Amsterdamse keuze.

Door de ID-banen om te zetten in echte banen zal bovendien Amsterdam enorm profiteren. Door het schrappen van deze banen dreigen dierenasielen, kunstinstellingen, sportclubs en scholen in grote problemen te komen of zelfs de deuren te moeten gaan sluiten. Dat moet voorkomen worden!

De strijd tegen de stapeling van bezuinigingen voor groepen mensen is een goede strijd. Maar duizend mensen werkloos maken uit gezinnen die ook al vaak geraakt worden door de bezuinigingen op de AWBZ, jeugdzorg en/of het passend onderwijs, past daar niet bij. Dit is precies de groep zwaksten waar Asscher zo voor op komt in zijn brandbrief. Er zit een gat tussen wat het bestuur van Amsterdam zgt en wat het det. Het Rotterdamse motto 'geen woorden, maar daden' zie ik graag terug bij de Amsterdamse wethouders Asscher en Van Es.

U bent hier