h

Geen Osselboete voor woningzoekenden

12 oktober 2011

Geen Osselboete voor woningzoekenden

De SP wil niet dat wethouder Ossel woningzoekenden hun woonduurrechten gaat afpakken en hen opzadelt met jaarlijkse kosten. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: "Ossel gaat mensen die een woning zoeken veroordelen tot een wachtlijstbelasting die al snel kan oplopen tot 150 euro totdat er een woning gevonden is. Rijk worden van de krapte op de woningmarkt past niet. Daarom moet een streep gezet worden door deze Osselbelasting."

Remine Alberts)

In de nieuwe plannen voor woonruimteverdeling wordt voorgesteld om woonduur te vervangen door inschrijfduur. Veel woningzoekenden zullen daardoor gedupeerd worden. Lange woonduur maakt de kans op een gepaste woning groter en veel mensen hebben juist om deze reden woonduur 'gespaard'. Wanneer de woonduur vervalt, zijn zij in n klap hun recht op een gepaste woning kwijt. Bovendien worden zij veroordeeld tot het betalen van wachtlijstbelasting. De SP wil dat woningzoekenden hun opgebouwde woonduur kunnen behouden.

In het oude systeem betaalde men eenmalig 60 euro voor inschrijving bij Woningnet. Dat is inmiddels vervangen door 50 euro inschrijfkosten en 10 euro voor elk jaar dat er verlengd wordt. Alberts: "Met een huidige wachttijd voor een sociale huurwoning van ongeveer 8 jaar kun je zo uitrekenen dat mensen deze Osselbelasting moeten betalen voor een woning die ze niet sneller kunnen vinden dan in de oude situatie. Woningzoekenden worden zo dubbel gepakt."

U bent hier