h

Gemeentelijk meldpunt zorgmedewerkers en -clinten hard nodig

12 oktober 2011

Gemeentelijk meldpunt zorgmedewerkers en -clinten hard nodig

De SP vindt dat er snel een gemeentelijk meldpunt moet komen voor zorgmedewerkers en -clinten. Ondanks wederom een alarmerende melding over het zoekraken van een demente oudere bij een zorginstelling van Cordaan, wilde zorgwethouder Van der Burg dit meldpunt nog niet starten. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Er is nu wel een landelijk meldpunt voor klachten wat betreft financiëe afhandelingen in de zorg, maar als medewerker in de zorg of betrokkene kun je nog steeds nergens terecht met je klachten. Ik vraag me soms af of deze wethouder goede zorg eigenlijk wel echt belangrijk vindt."

Maureen van der Pligt)

Eerder dit jaar, toen OsiraGroep door de landelijke Inspectie onder toezicht was gesteld, pleitte de SP al voor een stadsbreed zorgmeldpunt waar naast bewoners en familie ook werknemers klachten kunnen neerleggen. De geconstateerde misstanden bij instellingen van Cordaan en de OsiraGroep waren voor de SP het bewijs dat een stedelijk meldpunt voor klachten over zorg noodzakelijk was. Maar zorgwethouder en oud-manager bij Osira Van der Burg (VVD) vond dat ook toen al geen gemeentelijke taak en dat meldpunt kwam er niet. Van der Pligt: "De wethouder verschuilt zich achter de landelijke Inspectie, terwijl we echt kunnen constateren dat de zorgkwaliteit nog regelmatig onder de maat is."

Op dit moment is het SP-meldpunt over Amsta overigens nog steeds actief. Een paar maanden geleden is de SP dit meldpunt gestart, omdat over Amsta dezelfde signalen binnenkwamen als eerder over Cordaan en Osira. Van der Pligt: "Na onze geslaagde onderzoeken naar de situatie bij zorgorganisaties Cordaan en Osira hopen we door de klachten over Amsta te bundelen, dat ook daar straks een verbetering van de zorg zal komen. Maar we zullen deze zaken altijd goed in de gaten moeten houden. Een gemeentelijk meldpunt kan hierbij zeer behulpzaam zijn."

U bent hier