h

Gouden handdruk past niet bij politiechef

28 oktober 2011

Gouden handdruk past niet bij politiechef

De SP wil dat voorkomen wordt dat hoofdcommissaris Welten met een gouden handdruk vertrekt bij het Amsterdamse korps. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De inzet van Welten voor de stad is beloond met een zilveren medaille van de stad. Om zijn te riante salaris door te betalen tot aan zijn pensioen is echter een ongepaste beloning. Ik vraag burgemeester Van der Laan om zijn hoofdcommissaris te helpen om snel een nieuwe baan te vinden met het daarbij behorende salaris. Daarnaast dient de opvolger van Welten als hoofdcommissaris natuurlijk wel netjes conform de politie-CAO beloond te worden, dus niet meer boven de Balkenendenorm."

Bij het aantreden van de hoofdcommissaris zeven jaar geleden ontstond er grote maatschappelijke ophef toen bleek dat hij voor zichzelf een salaris van ongeveer 250.000 euro geregeld had. Daarnaast stemde toenmalig burgemeester Cohen ook nog in met het met overheidsgeld betalen van de helft van zijn villa in Warmond n het doorbetalen van zijn salaris als hij zou stoppen met zijn functie. Dit ongeacht of hij een andere functie binnen de politieorganisatie zou accepteren.

Laurens Ivens)

Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens is nu het moment om het mes te zetten in deze riante regelingen. Ivens: "Bij de politie geldt een loongebouw, waarin de hoogst betaalde ambtenaar ongeveer 120.000 euro per jaar mag verdienen. De nieuwe hoofdcommissaris moet dus onder dit salarismaximum zitten." Voor Welten moet het neerleggen van zijn functie ook een reden zijn om iets aan zijn salaris te doen. Ivens: "Het salaris van de normale agent, die dag in dag uit op straat zijn zware werk moet doen, is een schijntje vergeleken bij het salaris van Welten. Dat is niet langer meer te verkopen aan het personeel en aan de belastingbetaler."

U bent hier