h

Ook belastingschuld snel aangepakt

31 oktober 2011

Ook belastingschuld snel aangepakt

De gemeente gaat op voorstel van de SP de Vroeg Eropaf methode ook inzetten als mensen betalingsachterstanden hebben bij de gemeentelijke belastingdienst. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Deze methode is bedoeld om beginnende schulden vroeg te ontdekken en aan te pakken. De belastingdienst werkte hier tot voor kort nog niet aan mee. En dat terwijl juist belastingschulden vaak het begin zijn van meer schulden. Het is dus van grote waarde dat deze dienst achterstanden ook meteen meldt zodat hulpverleners aan de slag gaan."

Maureen van der Pligt)

Met Vroeg Eropaf zijn er sinds 2008 afspraken gemaakt tussen woningcorporaties, de stadsdelen, de samenwerkende maatschappelijke dienstverleningsinstellingen en de Dienst Werk en Inkomen. Van der Pligt: "Door mensen tijdig te waarschuwen en in contact te brengen met de hulpverlening, voorkom je dat schulden zo hoog oplopen dat mensen er echt door in hele grote problemen komen, bijvoorbeeld dat ze hun huis kwijt raken. Niet voor niets is, sinds Vroeg Eropaf in het leven is geroepen, het aantal huisuitzettingen sterk afgenomen."

De gemeente gaat er nu voor zorgen dat ook de belastingdienst zich conformeert aan de gemaakte afspraken om in een vroeg stadium schulden te voorkomen. Van der Pligt: "De SP heeft eerder dit jaar daartoe een motie ingediend en deze is nu tot uitvoer gebracht. Dat gaat voor heel veel mensen flinke problemen voorkomen."

U bent hier