h

Gemeente moet asbestincident metrotunnel tot op de bodem uitzoeken

4 november 2011

Gemeente moet asbestincident metrotunnel tot op de bodem uitzoeken

De SP wil dat de gemeente gaat uitzoeken hoe het mogelijk is dat er bouwvakkers tijdens werkzaamheden aan de metrotunnel zijn blootgesteld aan asbest. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: "De vondst van asbest moet te allen tijde serieus worden genomen. Asbest is niet voor niets al twintig jaar verboden. De gemeente wil pas een inhoudelijke reactie geven als een onderzoek van de arbeidsinspectie is voltooid. Wij vinden dat de gemeente nu al duidelijk moet aangeven dat zij de kwestie tot op de bodem gaat uitzoeken."

Remine Alberts)

Tijdens het renovatiewerk aan de metrotunnel afgelopen zomer zijn bouwvakkers mogelijk langdurig blootgesteld aan asbest. Dat er in de tunnel sprake kon zijn van asbest zou al in rapporten uit 2010 zijn vermeld. Niettemin waren de bouwvakkers onbeschermd aan het werk gezet en werden de werkzaamheden pas stilgelegd toen een van de bouwvakkers naar buiten bracht dat men in de tunnel aan asbest werd blootgesteld. Alberts: "Als dit alles waar is, dan is er sprake van echt grove nalatigheid van de gemeente. Ik vraag me af of de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht wel doet wat de gemeente haar opdraagt te doen, namelijk toezicht houden."

De gemeente onthoudt zich van commentaar tot het onderzoek door de arbeidsinspectie die de werkzaamheden twee weken geleden stil legde, is voltooid . De SP vindt dat de gemeente niet moet afwachten maar nu al een onderzoek moet starten naar de gebeurtenissen. Alberts: "Als er asbest is geconstateerd en er zijn fouten gemaakt is het aan de gemeente om klip en klaar aan te geven dat zij orde op zaken stelt."

U bent hier