h

Hervorm aanpak jongerenoverlast

17 november 2011

Hervorm aanpak jongerenoverlast

De aanpak van jongerenoverlast vereist een betere aanpak dan het versnipperde beleid dat er nu is. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens pleit voor een hervorming van de aanpak van jongerenoverlast: "Op het ene moment wordt de straatcoach als ht wondermiddel tegen overlast gezien, even later gaat alle aandacht weer uit naar de aanpak van criminele jongeren, en de samenhang met buurtvoorzieningen en buurtwerk ontbreekt vaak. Het wordt tijd dat we echt effectief gaan werken en per buurt of situatie gaan kijken wat er nodig is. Er is in Amsterdam behoefte aan een ambitieus nieuw beleid op dit gebied."

Laurens Ivens)

De SP stelt dit voor bij de Amsterdamse begroting waarin dit jaar geld is uitgetrokken voor de aanpak van 600 criminele jongeren en hun gezin. Ivens: "Heel goed om die aan te pakken, maar daardoor mogen we de andere jongeren niet vergeten. Nu bezuinigt het gemeentebestuur flink op het jongerenwerk, terwijl dat ook bijdraagt aan de bestrijding van overlast. Al was het maar omdat jongeren zich daardoor niet hoeven te vervelen."

Verder is de afgelopen periode veel geld naar straatcoaches gegaan. Met hun gezinsbezoeken waren ze erg succesvol in Slotervaart. Ivens: "Ze verschenen vervolgens op veel meer plekken in de stad. Maar lang niet overal waren ze zo'n groot succes. In sommige buurten kan de aanleg van een trapveldje voldoende zijn om de overlast te bestrijden. In een andere buurt is het misschien nodig dat de politie vaker komt surveilleren. Wij vragen de burgemeester om alle manieren om jongerenoverlast te bestrijden tegen het licht te houden en in 2012 met een gerichte aanpak hiervan te komen. Zo kunnen we effectief jongerenoverlast voorkomen."

U bent hier