h

SP wil halt toeroepen aan kwaliteitsdumping in thuiszorg

9 november 2011

SP wil halt toeroepen aan kwaliteitsdumping in thuiszorg

SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt wil dat de Amsterdamse gemeenteraad een uitspraak doet over de nu gaande prijzenoorlog in de thuiszorg waar de medewerkers het slachtoffer van dreigen te worden. Door de marktwerking zijn de arbeidsvoorwaarden bij de thuiszorg flink verslechterd. Zo is Cordaan onlangs als eerste begonnen met de thuiszorgmedewerkers een schandalig laag loon te betalen. De SP wil door een uitspraak van de raad de wethouder Zorg nu op pad sturen om bij de gunning van de nieuwe contracten te onderhandelen over een fatsoenlijke beloning voor de huishoudelijke zorg.

Maureen van der Pligt)

In juli waarschuwde de SP al voor de aanbesteding van de Hulp bij de Huishouding zoals die op dat moment was uitgegaan, omdat die de kwaliteitseisen die de raad graag wilde in de contracten niet bevatte. Van der Pligt: "Toen kregen we geen gehoor, ook niet bij de PvdA-fractie. Nu ziet hun woordvoerder, mevrouw Burke, eindelijk ook in dat het inderdaad gaat om een 'ordinaire Europese aanbesteding'. Helaas is het nu te laat om de aanbestedingseisen nog te kunnen veranderen. Daarom wil de SP nu met een motie alsnog de schade proberen te beperken."

In de Tweede Kamer is een SP-motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om de kwaliteitsdumping in de thuishulp te stoppen. Van der Pligt: "Omdat de voltallige raad, en dus ook mede indiener van het voorstel voor een bestuurlijke aanbesteding, de PvdA, lag te slapen en de SP een roepende in de woestijn was, wordt de Hulp bij de Huishouding nu gewoon weer commercieel Europees aanbesteed. Daardoor is in de aanbesteding niet het kwaliteitsdocument met eisen opgenomen waardoor deze hulp straks kan worden uitgevoerd door organisaties die minimale arbeidsvoorwaarden hanteren. De SP zal de raad vragen om zich voor een fatsoenlijke beloning uit te spreken."

U bent hier